Iskolaváltás, központi írásbeli. Márciusban tartják a középiskolák a szóbeli felvételi vizsgákat
Oktatás
2024. márc. 11.

Iskolaváltás, központi írásbeli. Márciusban tartják a középiskolák a szóbeli felvételi vizsgákat

Elkezdődtek a szóbeli felvételik. A SZIKSZI-ben múlt héten várták a jelentkezőket, a JAG-ban pedig március 19-ig fogadják a nyolcadikos diákokat.

Egymás után jönnek a felvételivel kapcsolatos teendők. Január végén 537 helyszínen, több mint 72 ezren felvételiztek magyar nyelvből és matematikából. Az írásbeli eredményéről február 9-ig kaptak tájékoztatást a diákok. Jelentkezési lapjaikat február 21-ig küldhették be a kiválasztott középiskolákba. Március 4. és 20. között tartják a szóbeli felvételi vizsgákat. Városunkban két intézményben várták elbeszélgetésre a nyolcadikosokat. Az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégiumban hat különböző osztályba lehetett felvételizni.

„A diákok megfelelő felkészültséggel érkeznek, nagyon kommunikatívak és nagyon kellemesen el lehet velük beszélgetni. Nálunk nincs tételsor, szabadon beszélgetünk arról, ami éppen aktuális. Nagyon kellemes tapasztalataink vannak” - mondta Ambrus Ildikó, az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégium megbízott igazgatója.

Ambrus Ildikó, az intézmény megbízott igazgatója azt is elmondta, hogy idén több jelentkezés érkezett, mint tavaly. Az emelt szintű műszaki-informatika és biológia-kémia tagozatokra már lezajlott a szóbeli vizsga. A héten az emelt szintű nyelvi és humán osztályba felvételizhetnek a diákok.

„Második felvételin vagyunk most itt. Először a biológia-kémia tagozaton voltunk. A kislányom mosolyogva jött ki. Nagyon szimpatikusak voltak a felvételiztető tanárok, tetszett neki a fogadtatás. Örülne, hogyha az első helyre sikerülne felvételt nyernie” - nyilatkozta Mogyorósi Eszter, szülő.

A szóbeli beszélgetések beosztás szerint, tíz perces váltásban történnek. A katonai gimnáziumi és emelt testnevelés szakokon kötelező egy gyakorlati vizsga is. A Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnáziumban múlt héten várták a nyolcadikosokat, ahol a héten már csak a pótfelvételi zajlik. A szóbelik eredményéről a középiskolák május 2-ig értesítik a tanulókat.