Egy tisztább, fenntartható jövőért – fókuszban a környezetvédelem
2024. márc. 26.

 

Szükségünk van a Földünkre. Az életet adó talajra, a vizekre, a levegőre. A bolygónk az otthonunk, vigyáznunk kell rá! Napjainkban egyre inkább középpontba kerül az élhető környezet és fenntarthatóság témája. De mit is jelent ez pontosan a gyakorlatban?

 

A környezetvédelemben a legkisebb lépések is óriásinak számítanak, ezért a tudatos gondolkodást már otthon, a négy fal között érdemes elkezdeni. Apró változtatásokkal sokat tehetünk a fenntartható jövőért. Használjunk környezetbarát tisztítószereket, locsoláshoz gyűjtsünk esővizet, mellőzzük az autó használatát, figyeljünk az energiatakarékosságra, szelektáljuk a hulladékot.

A figyelemfelhívás, tájékoztatás ellenére sokan azonban fittyet hánynak bolygónk egészségére. Városunkban sajnos visszatérő probléma az illegális szemétlerakás.

„Ózd közigazgatási területén körülbelül harminc darab illegális lerakót találunk. Nagyon ritka esetben kerül feltárásra az elkövető. Bizonyítékokat keres a rendészet, de nem minden esetben talál” – nyilatkozta Kovács Imre megbízott rendészetvezető helyettes.

A városvezetés, a rendészet munkatársai és a területi képviselők szélmalom harcot vívnak a szemetelőkkel. Az elmúlt másfél hónapban két újabb bejelentés is érkezett a hatóságokhoz: az egyik a volt Ruhagyár mögötti füves közterület, a másik pedig a Bolyki temető mögötti nádas részt érintette. A szeméthalom mindkét esetben háztartási és építési hulladékból állt.

 

Illegális szemétlerakó a volt Ruhagyár mögötti füves területen.

 

Az Ózd Városi Rendészet munkatársai a lakosság közreműködésével kapták el a tetteseket.

„Én nagyon fel vagyok háborodva azon, hogy mindenféle lehetőséget kihasználnak egyesek arra, hogy a természetet károsítsák. Lépten-nyomon szeméthegyek vannak itt. Ózdon több helyen is elhelyezhetik a hulladékot, van rá megoldás” – mondta Kellóné Mezőtúri Márta, területi képviselő.

A képviselő örül annak, hogy a civilek szorosan együttműködnek a hatóságokkal és a továbbiakban is a lakosság segítségét kéri. Aki szemetelést tapasztal vagy illegális hulladéklerakót lát, az értesítse a terület képviselőjét és jelentse a történteket a rendészeknek, hogy mielőbb intézkedni tudjanak.

 

Kellóné Mezőtúri Márta beszélget az Ózd Városi Rendészet munkatársaival.

 

Sokan nincsenek tisztában a hulladék leadás lehetőségeivel. Az évente két alkalommal ingyenes lomtalanításon túl, van mód arra is, hogy a városunkban működő két hulladékudvar valamelyikébe bevigyük a háztartásunkban keletkezett plusz szemetet. Építési törmelékből például napi 150 kilogrammot vesznek át díjmentesen, amelyhez lakcímkártya és személyi igazolvány szükséges. Centerben és a Zrínyi Miklós úton található telephelyeken hétfőtől szombatig várják az ügyfeleket. Részletesebb felvilágosítás a Zöld Völgy ügyfélszolgálatán kérhető.

A szemétszállítás mellett óriási jelentősége van annak is, hogy a keletkezett hulladékot anyagminőség szerint szétválogassuk. Ebben segítenek a városszerte megtalálható szelektív hulladékgyűjtők valamit az év elejétől bevezetett kötelező visszaváltási rendszer, az úgynevezett DRS. Az új szabályzás szerint 2024. első napjától visszaválthatóvá válnak a Magyarországon forgalomba kerülő fém, műanyag és üveg italcsomagok, egy deciliteres űrtartalomtól három literes kiszerelésig. Kivételt képeznek ez alól a tej alapú italtermékek, valamint a speciális csomagolású italáruk.

 

A PET palackok száz százalékban újrahasznosíthatók.

Az alumínium dobozok is visszaválthatók az új szabályzat szerint.

 

Mida Gábor, a Zöld Völgy Nonprofit Kft reklám- és kommunikációs vezetőjének elmondása szerint a DRS nem egy rossz új rendszer, hanem a régi jól bevált üvegvisszaváltás kibővített, megújult verziója.

A projekt működtetője a MOL Hulladékgazdálkodási Zrt., vagyis a MOHU. A folyamat fontos szereplői a gyártók, akik biztosítják a forgalomba hozott termékek után a visszaváltási díjat. A 400 négyzetméter feletti üzleteknél kötelező az új automaták telepítése és lehetőséget kell biztosítani a csomagolás személyes átvételére. A betétdíj átlagosan 50 forint lesz, de a gyártók ettől néhány esetben eltérhetnek. Az összeget levásárolhatjuk, eladományozhatjuk vagy később át is utalhatjuk folyószámlánkra.

 

Tábla jelöli az új üvegvisszaváltó automata helyét.

 

Ózdon több helyen is találkozhatunk az új automatákkal. A gépeket már beüzemelték, de egyelőre nincs mit bedobni. Ennek oka, hogy a kereskedők polcain még a régi csomagolású termékek sorakoznak, ezeknek először el kell fogyniuk. A kereskedők és gyártók számára kiszabott határidő július elseje, de a nagyobb forgalmú boltok polcain hamarabb is számítani lehet az új jelzéssel ellátott termékekre.

 

Üzemképes visszaváltó automata.

 

„Az új rendszer legfontosabb célja egyértelműen az, hogy a lehető legnagyobb arányban hasznosíthassuk újra ezeket a csomagolásokat, tehát a PET palack ne a patakparton landoljon, hanem újra PET palack lehessen belőle. Ezzel védhetjük a környezetünket, tisztább lehet az életterünk, így mindenképp csak nyerhetünk a dologgal” – fogalmazta meg Mida Gábor, a ZV Zöld Völgy Nonprofit Kft. reklám- és kommunikációs vezetője.

A fenntartható környezet kialakítása és a természet megóvása mindannyiunk közös felelőssége. Vigyázzunk rá!

 

Szöveg: Rayan Kitti
Fotók: Rayan Kitti