Szemétszedés a bolyoki római katolikus templom kertjében
Oktatás
2024. márc. 26.

Szemétszedés a bolyoki római katolikus templom kertjében

Szemetet szedtek a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium diákjai a Rózsafüzér Királynéja Ózd-Bolyok Római Katolikus Templom kertjében.

A Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium egyik osztálya vette birtokba a Rózsafüzér Királynéja Ózd-Bolyok Római Katolikus Templom kertjét. Gyümölcsoltó Boldogasszony, vagyis Jézus fogantatásának napja alkalmából kezdtek neki a terület megtisztításának.

„Összeszedjük a tavaszi metszésből keletkezett fagallyakat, szemetet szedünk. Rengeteg műanyag hulladékot találtunk itt a templomkertben. Gereblyézünk is. Nagyon örültünk, mert így az utolsó három óránkról eljöhettünk, és nagyon szívesen segítünk Gábor atyának” - mondta Parubszki Nóra, a SZIKSZI tanulója.

Az egyik fát Szőke Gábor, római katolikus plébános gallyazta, mert már hozzáért a vezetékhez. A fiatalok elhordták ezeket, majd felaprították. Sok szemét a sírokról került le. Néhány már november óta ott volt.

„Ez egy fontos teremtésvédelmi nap az iskolánkban és hagyományunkhoz híven a 9/NY osztály szokott kijönni ezen a napon többnyire így, a kora délutáni órákban a templomkertet takarítani. Az atya, amit szokott kérni, az a szemétszedés, gereblyézés, illetve amit nagyon szoktak élvezni a gyerekek, az az apróbb faágaknak az aprítékolása” - nyilatkozta Antal Józsefné, a SZIKSZI pedagógusa.

A katolikus egyház ezen a napon emlékezik az angyali üdvözletre, amikor Gábriel arkangyal megvitte Názáretbe Szűz Máriának Jézus megfogantatásának örömhírét. A néphagyomány szerint az az asszony, aki ezen a napon érintkezik a férjével, biztosan áldott állapotba kerül. A gazdák szerint ha a gyümölcsoltást ezen a napon végezzük, akkor a növény meg fog maradni és jó termést hoz a jövőben.

„Két kézzel megtapasztaljuk és megéljük, hogy mi az, hogy gyümölcsoltó. Amikor bennünk is, a két kezünk által, a gondolataink által, az érzéseink által valami létrejön. Valami kézzel fogható és tapasztalható gyümölcs. Nem magunk számára, hanem sokak számára. Akik csupán erre járnak, akik jönnek a sírokhoz, mindazok számára, akik használják ezt a temetőt, akik jönnek a szeretteikhez, hogy valóban az a közeg, ami fogadja itt őket, az a lélek számára gyümölcsöző legyen” - fogalmazott Szőke Gábor, római katolikus plébános.

Sokan voltak, így gyorsan végeztek a feladatokkal. A templomba és a temetőbe érkezőket már tiszta környezet várja.