A XXIII. Nemzetközti-Magyar Fotószalon Felvidéki régiójának képanyagából nyílt kiállítás Ózdon
Kultúra
2024. márc. 26.

A XXIII. Nemzetközti-Magyar Fotószalon Felvidéki régiójának képanyagából nyílt kiállítás Ózdon

A XXIII. Nemzetközti-Magyar Fotószalon Felvidéki régiójának képanyagát állították ki a Digitális Erőműben. A 46 alkotásból álló tárlat április 21-ig tekinthető meg.

A Digitális Erőmű ad otthont annak a tárlatnak, amely a XXIII. Nemzetközti-Magyar Fotószalon Felvidéki régió képanyagának egy részét mutatja be. Az általános mellett, mondások-közmondások és természet kategóriákból választhattak a pályázók, valamint a Himnusz és Az ember tragédiája inspirálta témákban is lehetett képeket küldeni, az utóbbinál archaikus technikával készített alkotásokat vártak.

„Eredetileg 184 alkotó küldött be 1771 képet 9 országból, ezekből a zsűri kiválasztott 320 képet a kiállításra, amelyeket alkalmasnak találtak. A felvidéki kollekció nagyrészt olyan képekből áll, amelyek díjazottak, illetve az érintett felvidéki alkotóktól származnak. Ami lehet akár szlovákiai részről, akár Magyarországról is” - mondta Nagy Tivadar, a Magyar Fotóművészek Szövetsége Felvidéki Régiójának alelnöke.

Ózdra összesen 46 kép érkezett. Az idei évben újítás is volt, ugyanis először lehetett ifjúsági kategóriában nevezni, amelyben nem voltak megkötések. Voltak, akik az előző években is értek el kimagasló eredményt. Varga Tibor idén is remekelt, archaikus fotográfiai eljárásokkal foglalkozik.

„Az utolsó versenyen egy argentotípiával neveztem, ami egy Madách Imre Az ember tragédiája tematikára készült. A címe az volt, hogy Mentsd meg lelkünket a háborútól, érdekessége az, hogy maga a téma Mohácson készült egy tömegsír feltáráskor” - emelte ki Varga Tibor, a Komáromi Helios Fotóklub tagja.

A tárlat elnyerte az érdeklődők tetszését. Az eseményre olyanok is ellátogattak, akik bár nem művelik, de érdekli őket a fotózás.

„Lett egy pár kedvencem is, az állatvilágot és növényvilágot ábrázoló képek, de bármelyikben találok olyat, ami érdekes lehet ilyenek a fények és árnyékok is. Meg az, hogy egyszerűen van benne olyan fantázia, amit ők meglátnak, de mi soha nem látnánk meg” - fogalmazott Horacsek Sándor.

A megnyitó ünnepi részét követően közös teázásra invitálták a látogatókat. A válogatott képanyag április 21-ig tekinthető meg a Digitális Erőműben.