Heves vita és több órás tárgyalás után születtek döntések
Önkormányzat
2024. ápr. 5.

Heves vita és több órás tárgyalás után születtek döntések

Üzleti tervekről, támogatásokról és éves beszámolókról is tárgyalt Ózd város képviselő-testülete. A VOLÁNBUSZ Zrt. által ellátott helyi közlekedés néhány járata is módosul.

A Városháza tanácstermében gyűlt össze Ózd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete. Az ülést egy önkormányzati rendelet módosításával kezdték, majd a VOLÁNBUSZ Zrt.-vel megkötött szerződést módosították. Az autóbusz közlekedést ellátó céggel 2028. december 31-ig kötött szerződést a város. A menetrendet folyamatosan a lakossági kérések szerint alakítják, így történt ez most is, az újabb lakossági módosító javaslatokat fogadták el. Ezt követően az ÓzdInvest Kft., az ÓMÉK Ózdi Művelődési és Kommunikációs Nonprofit Kft., az Ózdi Távhőtermelő és Szolgáltató Kft., valamint az Ózdi Sport- és Élményközpont Nonprofit Kft. 2024. évi üzleti terve került előtérbe. Utóbbinál Kellóné Mezőtúri Márta, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke is felszólalt. A stadion felújítását tűzte ki célul. A sportért felelős államtitkárságnak már négy levelet küldött ebben az ügyben. Szeretné, ha a „Zöld Sziget” pályázat megvalósítása előtt kapnának erre támogatást, hogy a két projekt egymás akadályoztatása nélkül elkészülhessen.

„Jelen pillanatban sem kaptam rá semmilyen választ. Nagyon remélem, hogy a sportért felelős államtitkárság ezt méltányolni fogja. Tervezem még egy kicsit sürgető levet írni, hogy nem kaptam erre választ és a városnak fontos lenne, hiszen nagyon jó lenne előtte megcsinálni az üléseket és mindenféle betontörmeléket elhordani és utána megvalósulhatna a Zöld Sziget” - fogalmazott Kellóné Mezőtúri Márta, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke.

Két alapító okirat módosítása után az egyházak, civil és sportszervezetek támogatása került előtérbe. A civil szervezetek számára 6 millió forintot, a sportszervezeteknek 30 milliót, az egyházaknak pedig temetőgondozásra 1,5 millió forintot különítettek el a költségvetésben. Az idei évben is elektronikus módon kellett benyújtani a támogatási kérelmet a keret terhére. A felosztásnál dr. Csuzda Gábor több módosító javaslattal is élt. A civil keretnél azt irányozta elő, ne maradjon tartalék, hanem a teljes összeget osszák szét a pályázók között. A napirendi pont körül heves vita alakult ki. A módosításokat végül nem fogadták el a tagok.

Szintén vita alakult ki a városrehabilitációs feladatokra elkülönített összeg szétosztása körül. Kiss Sándor, a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság elnöke ismertette a bizottság álláspontját a témában.

„A 35 millió forintot a tíz egyéni választókerületben is szét lehetett volna osztani, de akkor nem megfelelő mennyiségű összeg jutott volna egy-egy körzetre, hanem csak szét lett volna aprózva. Azt a javaslatot fogadta el a bizottság, hogy szám szerint az első öt körzetben történik a beruházás, majd a költségvetés módosításánál újabb keretet fogunk megnyitni, ahol a következő öt terület fogja megkapni a beruházásra a pénzt” - mondta Kiss Sándor, a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság elnöke.

Számos területi képviselő is felszólalt a napirendi ponttal kapcsolatban. Többen úgy fogalmaztak, hogy felháborítja őket, hogy nem mindenki kap a pénzből, hanem csak az első öt választókerület.

„Szeretném megkérdezni polgármester úrtól, hogy ugye van önnek egy olyan lehetősége, hogy kihangsúlyozom: alkalmanként 15 millió forinttal tudja módosítani a költségvetést. Ha ez sikerült tavaly a Hétvölgy Fesztivál érdekében – közel 30 millió forintot át tudott így csoportosítani, hogy egy rendezvényt meg lehessen szervezni a városban – akkor tisztelettel kérdezem, hogy ezt most, ez előtt az előterjesztés előtt miért nem tudta megtenni annak érdekében, hogy egyszerre mind a tíz körzetben fejlesztések valósulhassanak meg?” - tette hozzá dr. Csuzda Gábor, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője.

Janiczak Dávid polgármester válaszában kiemelte, hogy tavaly nem volt erre előirányzott keret és gyors döntést kellett hozni, most viszont van idejük közösen megtárgyalni a költségvetés módosítását. Az első keretből kimaradt képviselők több problémát is felvetettek saját körzetükben.

„Folyamatosan úgy kezeljük ezt az előterjesztést – holott az tartalmazza, hogy lesz folytatás – mint hogyha itt megállna a világ ennél a jelenlegi felosztásnál, mikor az előterjesztés világosan tartalmazza, hogy lesz második kör, ezt már ezerszer megbeszéltük. Most e szerint a metódus szerint megy, tavaly másképp ment, jövőre lehet, hogy megint másképp fog menni. Az a lényeg, hogy a város egészét kezeljük folyamatosan. Nincs olyan, hogy ne a város egészét kezeljük. Egy költségvetési év január 1-től december 31-ig tart. Ezen időn belül kell gazdálkodnunk a költségvetéssel és ezzel tudunk számolni” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

Kiemelte, hogy inkább azoknak kell örülni, hogy milyen feladatok valósulhatnak meg ebből a 35 millió forintból. Ezt követően tárgyaltak továbbá alapítványok támogatásáról és vagyonelemek kezelésbe adásáról. Az ülés végéhez közeledve az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat, az Ózdi Német Nemzetiségi Önkormányzat, az Ózd Közbiztonságáért Alapítvány, az Ózd Városi Rendészet és a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió Ózdi Új Esély Központjának 2023-ban végzett munkájáról szóló beszámolók kerültek a tagok elé. Végül az ÓTSZEGYII tavaly a lakosság részére nyújtott szociális és egészségügyi alapellátásáról szóló tájékoztatót is megtárgyalták. A tagok minden napirendi pontot elfogadtak.