Családi nap – Klímanócskák programóvoda lett a Katona József Úti Óvoda
Oktatás
2024. ápr. 11.

Családi nap – Klímanócskák programóvoda lett a Katona József Úti Óvoda

Családi nap keretében avatták a Klímanócskák programóvodájává a Katona József Úti Óvodát. A gyerekek palántákat ültettek, földgömböt festettek.

Zöldségek, gyümölcsök és hűsítő finomságok az asztalon. Ezekkel várták a gyerekeket és szüleiket a Katona József Úti Óvoda udvarán tegnap délután. Az intézmény részt vett a Klímanócskák elnevezésű programsorozatban. Ennek keretében a pedagógusok egy elméleti képzést végeztek el, valamint a közelmúltban bemutató foglalkozást tartott az óvodában a projekt megálmodója is.

„Az elmélet és a gyakorlat már találkozott, és ez a mai nap pedig ennek a projektnek a harmadik szegmense, egy családi nap, ahol a szülőket is szeretnénk környezettudatos szemléletre formálni, és az óvodaudvaron terveztünk egy ilyen minden tevékenységet felölelő napot” - mondta Juhász Tamásné. az Ózdi Városi Óvodák intézményvezetője.

A családi napon az intézményt a Klímanócskák programóvodájává avatták, erről egy tanúsító táblát is kapott az óvoda. A Dipol Humánpolitikai Intézet hosszú évek óta a szemléletformálásra helyezi a hangsúlyt. Hisznek abban, hogy a szülőket a gyerekeken keresztül a legkönnyebb megszólítani.

„17 évvel ezelőtt elindult egy óvodapedagógiai módszer Hódmezővásárhelyen Bozókiné Szabó Ildikónak köszönhetően, akinek az volt, és az is a mai napig a legfontosabb célja, hogy a gyermekeken keresztül szólítsuk meg a családokat. Úgy hisszük, hogy amit egy gyermek el szeretne érni, vagy kér, az sokkal, de sokkal nagyobb hangsúlyt kap egy családon belül, és ugyanez igaz a klímavédelemre is” - emelte ki dr. Fegyveres-Fiskál Gábor, a Dipol Humánpolitikai Intézet ügyvezető igazgatója.

Az udvar megszépítéséhez többen is hozzájárultak. Zsuponyó Anett alpolgármester, területi képviselő több facsemetével érkezett, melyet a megnyitó után Janiczak Dávid polgármesterrel közösen ültettek el.

„Szinte minden évben csatlakozunk az ózdi önkéntes faültetési akcióhoz, idén sincs ez másképp. Ma a Katona József Úti Óvodába egy előrehozott faültetés lesz. A képviselői keretemből biztosítottam számukra három facsemetét és három tuját” - nyilatkozta Zsuponyó Anett, alpolgármester, területi képviselő.

A napokban a bölcsőde és az Vasvár Úti Általános iskola is részesül majd a fácskákból. A városvezetés mellett a Neutrik Hungary Kft. munkatársai is jelen voltak a családi napon.

„Meghirdettük az 1000 fa programot, a dolgozóink két hete megkapták a fát, így már 200 fán túl vagyunk. És úgy döntöttünk, hogy a többi fát szeretnénk felajánlani közintézményeknek, akár Ózdon, vagy a város környékén. És itt az óvodavezető jelentkezett nálunk, hogy szükség lenne néhány fára, és örömmel felajánlottuk, sőt azt is, hogy eljövünk elültetni” - tette hozzá Marton Zsolt, a Neutrik Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

A gyerekek eperpalántát és virágokat ültethettek, ezzel is zöldebbé téve a környezetet. A városi könyvtár munkatársai is kitelepültek, a természet védelmével kapcsolatos könyveket olvashattak az apróságok. A kreatívabbak rajzolhattak az öko falra, részt vehettek egy hatalmas földgömb festésében, de újrahasználható uzsonnás tasakot is varrhattak. Az óvodások mellett a szülők is örömmel fogadták a kezdeményezést.

„Nagyon jó kezdeményezésnek tartom, hogy már ilyen pici korban is elkezdődhet az újrahasznosításnak a fontossága. És nagyon jó, hogy szerveznek a családoknak külön egy ilyen programot, ahol együtt lehetünk a gyerekekkel” - hangsúlyozta Csipkés Dávid.

A pedagógusok és a szülők szerint fontos, hogy a környezet védelmét és az újrahasznosítás jelentőségét minél korábban megtanulják a gyerekek, hiszen a Föld a mi közös otthonunk, mindannyiunknak vigyázni kell rá.