Mátyás király, reneszánsz kor, feladatok. Ózdon rendezték a 47. Országos Komplex Tanulmányi Verseny vármegyei döntőjét
Oktatás
2024. ápr. 22.

Mátyás király, reneszánsz kor, feladatok. Ózdon rendezték a 47. Országos Komplex Tanulmányi Verseny vármegyei döntőjét

Megszervezték a 47. Országos Komplex Tanulmányi Verseny vármegyei döntőjét. Az eseménynek a Csillagfürt EGYMI adott otthont. A cél az országos döntőbe jutás volt.

Középkori lakoma és kiállított viseletek – reneszánsz hangulat fogadta a Csillagfürt EGYMI épületébe látogatókat. Az intézmény pedagógusai megszervezték a 47.Országos Komplex Tanulmányi Verseny vármegyei fordulóját. Dr. Kozup Sándor főigazgató nyitotta meg az eseményt. A házigazdák egy rövid zenés-táncos műsorral kedveskedtek a vendégeknek. Hat különböző iskolából érkeztek résztvevők.

„Ez azt jelenti, hogy előzetesen minden gyógypedagógiai intézmény a vármegyében kiválasztotta a hatodik és hetedik évfolyamos tanulásban akadályozott tanulóik közül azokat, akik négy tantárgy keretében meg tudják magukat mérettetni. Őket delegálták, és a delegációt befogadva pedig itt most a helyszínen az Oktatási Hivatal által rendszeresített és általuk összeszerkesztett feladatsorokon keresztül, és tematikán át mérjük meg a tudásukat. A győztes pedig továbbjut az országos döntőbe” - mondta dr. Kozup Sándor, a Csillagfürt EGYMI főigazgatója.

A véletlenszerűen kisorsolt téma Mátyás király és a reneszánsz kor volt. A fiatalok történelem, természettudomány, magyar, technika és tervezés tantárgyakból mérhették össze tudásukat és ügyességüket.

„Már januárban megkezdődtek az előkészületi munkák. A felkészítő pedagógusok kiválasztását követően a hatodik és hetedik évfolyamos tanulóink közül azokat a jó képességű diákokat választottuk ki, akik szívesen és jó kedvvel vettek részt a felkészítésen” - nyilatkozta Oroszné Krajnyák Mária, a Csillagfürt EGYMI pedagógusa.

A diákok tantárgyanként heti egy-egy tanítási óra keretében gyakoroltak a vármegyei fordulóra. A négy állomáson felváltva vettek részt a csapatok. Volt, aki a pihenőben várt.

„Igen, voltunk. Most természeten voltunk és ott három vagy öt feladatot megcsináltunk” - emelte ki Buzsik Hanna Marianna, tanuló.

Az országos fordulóba a vármegyei döntő első két helyezettje jutott tovább. Az idei versenyen az első helyen a Csillagfürt EGYMI Tornanádaskai Tagintézménye, míg a második helyen a sátoraljaújhelyi Deák Úti EGYMI csapata végzett, így ők képviselhetik a vármegyét az országos megmérettetésen.