Elkészült az energetikai korszerűsítés
Fejlesztés
2024. ápr. 26.

Elkészült az energetikai korszerűsítés

Energetikailag korszerűsítették a Nappali Melegedő épületét. Többek között homlokzat, tető és aljzat hőszigetelést végeztek a szakemberek.

Lyuk a tető alatt, repedezett vakolat és törött rácsok az ablakon. Ilyen állapotban volt március elején a József Attila úton működő Nappali Melegedő épülete. Ekkor vette át a területet a kivitelező cég. Egy TOP Pluszos pályázatnak köszönhetően kezdődött el az energetikai korszerűsítés. Sokan dolgoztak az épületen, így gyorsan haladt a munka. Párhuzamosan végezték a feladatokat a szakemberek. Ma megtörtént a műszaki átadás.

„A munkálatok zökkenőmentesen zajlottak. Mindent rendre meg tudtunk oldani, így jóval a befejezési határidőn belül végeztünk” - nyilatkozta Tóth-Pintér Krisztián, a Tinet Pro Kft. projektvezetője.

A felújítás során többek között homlokzat, tető és aljzat hőszigetelést kapott az épület. A kivitelező kicserélte az elavult elektromos hálózatot és újat épített ki energiatakarékos lámpatestekkel. A tetőszerkezetre napelemet telepítettek, kijavították a kapubejárót, valamint több fűtőtestet is kicseréltek. Egy fedett terasz is helyet kapott az udvaron, a mozgáskorlátozott parkoló és feljáró mellett.

„Másfél hónap alatt elkészült az épület felújítása, ami rekordsebességnek számít. A műszaki ellenőr szerint a munka színvonala is megfelelő. Mi pedig most a bejáráson egy teljesen más arculatát láthatjuk az épületnek. Többek között a hátsó bejárat is át lett helyezve és a mozgáskorlátozottak számára is elérhetővé tette a bejutást. Én azt gondolom, hogy egy teljesen új, modern külsővel rendelkezik az épület, ami megtartotta a régi vonásait, hogy az utókor számára megőrizzük az eredeti mivoltát is” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

A hajléktalan személyek ellátását az ÓTSZEGYII három intézményi egysége végzi a városban. Napközben a Nappali Melegedőben tölthetik idejüket a rászorulók.

„A Falu városrész egy ikonikus épülete újulhatott meg egy kormányzati támogatásnak köszönhetően. Itt a régi bíróság épületéről van szó, ami jelenleg szociális funkciót lát el. A felújításnak köszönhetően nemcsak külsőleg, hanem energiahatékonyság szempontjából is gazdaságosabb lesz a működtetése” - fogalmazott dr. Csuzda Gábor, területi képviselő.

2000 óta működik ebben az épületben a szenvedélybetegek és hajléktalanok nappali ellátása. Az intézmény teljes létszámmal üzemel, így nagy szükség volt a felújítására, korszerűsítésére. A beruházás mintegy 120 millió forintból valósul meg.