Okos zebrával a gyalogosokért. Újabb intelligens gyalogátkelőhelyet telepítettek Ózdon
Fejlesztés
2024. ápr. 26.

Okos zebrával a gyalogosokért. Újabb intelligens gyalogátkelőhelyet telepítettek Ózdon

Okos zebrát telepítettek a Városház tér előtti gyalogátkelőhelyhez. Az intelligens zebra segít a baleset megelőzésben és biztonságosabbá teszi a közlekedést.

Zúgó munkagépek, szorgoskodó szakemberek, forgalmi rend változás. Megújult a Városház tér előtti gyalogátkelőhely. Ózdon először 2021-ben telepítettek okos zebrát. A Bolyki főút és Munkás út után, most a város szívében található átkelőhelyet érinti a fejlesztés.

„A harmadik okos zebrát telepítik a városunkban. Ez most itt a Városközpontban, egy nagyon forgalmas gyalogátkelőhelyen fog megtörténni. A lakosság és a közlekedők biztonsága a legfontosabb számunkra. Én bízom benne, hogy örömmel fogják fogadni” - mondta Zsuponyó Anett, alpolgármester, területi képviselő.

A reggeli órákban elkezdték a munkálatokat a kivitelező cég szakemberei, kora délután pedig már üzemeltek az útburkolatban elhelyezett LED prizmák. Az út két szélére felszereltek egy-egy kamerát, amelyek érzékelik a járókelőket. Az ÓVI szakemberei felfestették az útburkolati jeleket. A beruházás száz százalékban önkormányzati finanszírozású. A LED-es korszerűsítés kapcsán május elején várhatóan kiírják a közbeszerzést, és ahogy elindul a projekt, az összes zebra külön megvilágítást kap majd.

„Az eltelt két ciklusomban különös figyelmet szenteltünk a gyalogosbiztonságnak és annak, hogy a gyalogosok minél egyszerűbben tudjanak közlekedni a városban. Már két okos zebrát telepítettünk Ózdon, az egyiket a Bolyki főútra, a másikat a Munkás útra. Most pedig a harmadik itt a Városháza előtt a forgalmas buszmegállók miatt lett telepítve, hiszen rengeteg ember kel át rajta nap mint nap. Már ki vannak nézve a következő helyek, mint például az Ifjúsági Park és a Toronyház közötti részen, és megyünk szépen tovább az okos zebrák telepítésével a jövőben” - nyilatkozta Janiczak Dávid, polgármester.

Magyarországon már több mint 211 helyszínen üzemel a rendszer. A statisztikai adatok szerint a Safecross okos zebrává átalakított gyalogátkelőhelyeknél egyetlen baleset sem történt a telepítés óta. Az autósok megállási hajlandósága ötvenöt százalékról hetvenhatra emelkedett. Az új rendszer kialakításával minimálisra csökken a balesetek kockázata. Az útburkolati jelek és a táblák elkerülhetik az autósok figyelmét, a jelzőfények viszont már ezer méteres távolságról érzékelhetők.