Csendes Kávézó - Újra várja vendégeit több évtized kihagyás után
Kultúra
2024. ápr. 28.

Csendes Kávézó - Újra várja vendégeit több évtized kihagyás után

Több évtizedes kihagyás után újra nyitja kapuit a Csendes Kávézó. A tervek szerint nem csak a színház idején várja majd vendégeit az ikonikus presszó.

Welcome drinkek sorakoztak az asztalon és hangosan zúgott a kávégép, így várta vendégeit az újjászületett Csendes Kávézó. Az ÓMÉK-Olvasó 100 éves évfordulója alkalmából keltették életre a régóta nem üzemelő vendéglátó egységet. Azt tervezik, hogy a presszó irodalmi esteknek és kisebb zenés eseményeknek is otthont ad majd a jövőben. A színpadra először a Budapestről érkező Super Troupers állhatott, akik egy ABBA show-val nyitották meg az estét.

Bukovinszky Zsolt, az ÓMÉK ügyvezető-főszerkesztője köszöntötte a meghívottakat. Néhány gondoltban beszélt a kávézó múltjáról és az újranyitás megálmodásáról.

„Ez a hely hosszú évtizedeken át meghatározó helyisége volt az Olvasónak. Műszak után sok munkás jött ide a szemben lévő Ózdi Kohászati Üzemekből beszélgetni, megpihenni, kávézni. Különböző kluboknak is helyszíne volt ez a presszó. Például Varga Tibor barátom is muzsikált itt egykori osztálytársaimmal a Dixie Klubban. Csendes - a név a presszó csendes nyugodt környezetére utalt. Az ÓMÉK-Olvasó 100 éves évfordulóján arra gondoltunk, újra álmodjuk, életre keltjük a múltat. Nem kis erőfeszítéssel kialakítunk egy csodás teret, ami rendezvények idején, a mindennapokban büféként is üzemelhet” - mondta Bukovinszky Zsolt, az ÓMÉK ügyvezető-főszerkesztője.

Majd Janiczak Dávid, Ózd város polgármestere köszöntötte a megjelenteket, kifejezve örömét az újranyitással kapcsolatban.

„Abban bízom, hogy ez a hely meg lesz töltve olyan ózdi arcokkal, barátokkal, baráti társaságokkal, akik itt jól fogják érezni magukat. Nyilván teljesen más az, amikor rendezvények szünetében büfé lesz itt. Bízom benne, hogy ez a hely be fog indulni a mindennapokban és lesznek olyanok, akik itt indítják a napjukat, és akik itt is fejezik be. Remélem a színpadon még nagyon sok fellépő lesz, akár helyiek, akár vendégek, de ennek a helynek a hangulatához szerintem hozzátartozik az is, hogy egy-két zenés este beleférjen minél gyakrabban” - fogalmazott Janiczak Dávid, polgármester.

A beszédeket követően ismét ABBA slágerek csendültek fel. A vendégek beszélgettek, valamint jobban szemügyre vették a helyet. A kínálatban helyet kaptak természetesen a kávékülönlegességek, a sütemények és az üdítők is.

Ahhoz, hogy a Csendes Kávézó megvalósuljon, több támogató hozzájárulására is szükség volt. A támogatók nevei a későbbiekben láthatóak lesznek majd a presszó falán.

„Amikor először Bukovinszky Zsolt megkeresett engem és elmondta, hogy megvalósul a Csendes Kávézó, és mesélt annak múltjáról, az nagyon megragadott engem, illetve a Neutrik Hungary Kft.-t és a Neutrik csoportot. Folyamatosan támogatjuk a kulturális rendezvényeket itt Ózdon. Nagyon sokszor elmondtuk, hogy Ózd része kívánunk lenni, hiszen a dolgozóink nagyrésze itt él Ózdon, nekik szeretnénk biztosítani minél színvonalasabb szórakozást és szabadidős tevekénységet. Az hogy újraindult ez a kávézó több, mint 20 év után, ez egy nagyon jó kezdeményezés és ezért támogatjuk” - nyilatkozta Marton Zsolt, a Neutrik Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

Az est további részében két ózdi művész, Varga Tibor és Maczó József idézte meg élőzenés produkciójukkal a múlt hangulatát. Tibor elmondta, régen a klubjukkal itt zenéltek 1982-től több éven keresztül. Őket és az akkori fiatalságot még szülői beleegyezéssel engedték le a Csendesbe. Szeretnék, ha itt újból létrejöhetne egy állandó, élőzenés szórakozási lehetőség.

„Ha nem is olyat, mint a Dixie Klub, de egy ilyen koncert jellegű szórakoztató valamit hozzunk létre, aminek komoly hagyományai voltak annak idején a hetvenes években. Ami élőzenés, de egy színvonalas dolog, amire az emberek számíthatnak, mint program, mint ismerkedési hely, mint szórakozási lehetőség. Szerintem ebben nagy a hiány nem csak itt Ózdon, de az ország minden területén. Meglátjuk, hogy sikerül-e vagy nem” - tette hozzá Varga Tibor.

Pár finomítás még hiányzik a kávézóból, amit hamarosan pótolni fognak, hogy teljes legyen a hangulat. A nagyközönség számára várhatóan a presszó május 2-án nyílik meg. A kávézó üzemeltetését szakember végzi. A Csendes Kávézó a jövőben a remények szerint nem lesz majd csendes.