A Sorsod Borsod című alkotását mutatta be Bánhidi Lilla író
Kultúra
2024. ápr. 29.

A Sorsod Borsod című alkotását mutatta be Bánhidi Lilla író

Könyvét mutatta be Bánhidi Lilla az Ózdi Városi Könyvtárban. Sorsod Borsod című alkotásán kívül beszélt magáról, kutatómunkájáról és a könyv keletkezéséről.

Az Ózdi Városi Könyvtár kollektívájának egyik fontos célja, hogy rendszeresen lehetőséget biztosítson írók-költők alkotásainak bemutatására a nagyközönség előtt. Bánhidi Lilla könyvével és az írónővel ismerkedhettek meg az érdeklődő vendégek. Sorsod Borsod. Ez a szlogen elhangzik nagyon sok helyen, leírva is találkozunk vele, de most egy könyv címének választotta Bánhidi Lilla írónő. Az alkotás a szerző első úgynevezett regionális krimije, amely különleges módon mutatja be Miskolcot.

„A regionális krimi az úgy néz ki, hogy nem csak a helyszín fontos, de legalább ötven százalékban ott kell, hogy játszódjon vagy legalább a környéken. Ez az előírás ennél a műfajnál, de nagyon fontos az is, hogy a helyi társadalmi problémákat is bemutassuk és a kultikus helyszíneket, az emberek mentalitását, de akár a kinézetét, ha az például jellemző." - mondta Bánhidi Lilla, a könyv írója.

Az alkotó beszélgetőpartnere Haklik Tamás volt, aki maga is írt már könyvet. Az olvasók, jól ismerhetik Beton című kötetét. Elmondta, hogy kivételes tehetségről van szó Bánhidi Lilla személyében, éppen ezért fontosnak tartja, hogy minél többen megismerjék a nevét.

„Nagyon jól bemutatja ez a könyv, ahogy a címe is sejteti, a borsodi régiónak a mentalitását és szóhasználatát, ezért is nevezzük ezt regionális kriminek, ami Magyarországon az első. Egy nagyon izgalmas kötetről van szó, ami ajánlok mindenki figyelmébe.” - fogalmazott Haklik Tamás, író.

A szerző az alkotását, leginkább a tizenhat év felettieknek ajánlja, de könyvének legidősebb olvasója nyolcvanhat éves volt. Bánhidi Lilla szerint, mindenki megtalálja magának azt a részt, ami érdekes lehet számára. A helyszínleírások, a borsodi hagyományok mellett, természetesen a krimi szálai is izgalmas olvasnivalót kínálnak. A bűnügyi történetnek készül a folytatása, melynek az egyik helyszíne Lyukóbánya lesz. A tervek szerint ebben az évben készül el.