Fontos az odafigyelés
Egészség
2021. okt. 23.

Fontos az odafigyelés

Október a látás hónapja. Ebben az időszakban a szakemberek igyekeznek felhívni a figyelmünket szemünk egészségére.

Szemünk védelmére hívják fel a figyelmet a szakemberek minden év októberében, ugyanis ez a látás hónapja. Az optikákban különböző akciókkal is találkozhatunk ebben az időszakban. Ajánlatos ezeket a termékeket speciális helyen vásárolni, mert lehetséges, hogy más üzletekben kapható típusok nem a legmegfelelőbbek. Akik sok időt töltenek a volánnál, vagy pedig irodai munkát folytatnak, egyszóval a monitor előtt végzik mindennapos feladataikat, azoknak különösen fontos, hogy ellenőriztessék szemük állapotát.

„A látás hónapjához a szemészeti vizsgálatok is hozzákapcsolódnak. Nyilván egy szemüvegkészítésnél az alapot, a dioptriákat meg kell tudni határozni. Ehhez kérünk mindenkit, hogy legalább egyszer egy évben ellenőriztesse szemét vagy szakorvossal vagy computeres vizsgálattal, ez is nagyon jó. Ez utóbbit például ingyenesen végezzük, amennyiben szemüveget készíttetnek” - mondta Csernusné Kovács Ibolya, a Csernusné és Vargáné Optika-Fotó Bt. tulajdonosa, látszerész mestere.

Az őszi, ködös időjárásban hamar megváltoznak a látási viszonyok is az utakon, ami hatással lehet közlekedésünkre. Egyes adatok szerint a járművezetők közel negyedének van korrigálatlan látásproblémája. Több járókelőt is megkérdeztünk, hogy milyen gyakran fordítanak figyelmet a szemük vizsgálatára.

„Általában egy-másfél évente szoktam orvoshoz járni. Meg a lányomat szoktam gyakrabban vinni, fél évente körülbelül. Általában erősebb szemüveget szoktak neki írni” - nyilatkozta Lázár Albertné.

„Íratunk szemüveget, ha kell. Ennyit csak. Az a baj, hogy nem vigyázunk rá, pedig kellene, mert a szeme az embernek nagyon fontos” - hangsúlyozta Vasharapó Tamásné.

A minőségi látáskorrekciós eszközök, mint a szemüveg és a kontaktlencse használata sok esetben elengedhetetlen. Emellett a napszemüvegek viselése is fontos, hiszen az UV sugárzás is káros a látószervünkre.