Közösségek Hete az Ózdi Városi Könyvtárban
Kultúra
2024. máj. 16.

Közösségek Hete az Ózdi Városi Könyvtárban

Az Ózdi Városi Könyvtár is csatlakozott Közösségek Hete elnevezésű országos rendezvénysorozathoz. A közösségi értékekre, a közösség megtartó erejére hívják fel a figyelmet.

Az Ózdi Városi Könyvtár több irodalmi és nyugdíjas egyesületnek, olvasókörnek az otthona. A május 21-től 26-ig tartó Közösségek Hete elnevezésű programsorozat keretében a civil szervezetek bemutatják tevékenységüket, értékeiket, közösségépítő erejüket.

„A célja ennek a rendezvénysorozatnak a közösség megtartó ereje és a közösség értékeinek feltárása és annak megtartása. Az idei évben több programot is szervezünk ennek a programsorozatnak a kapcsán, ilyen a Meseláda olvasást népszerűsítő foglalkozások, amelyre két iskola osztályát is hívtuk. Itt egy-egy könyv köré irodalmi foglalkozást alakítunk, illetve hozzákapcsolódunk egy kézműves foglalkozással” - emelte ki Csörgőné Csépányi Krisztina, az Ózdi Városi Könyvtár vezetője.

A II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda is alkalmat keres arra, hogy a diákokkal rendszeresen ellátogassanak a könyvtári foglalkozásokra.

„A mi iskolánk kegyelmi helyzetbe van, hiszen a városi könyvtártól, megközelíthető távolságra vagyunk és ezt ki is használjuk. Nem csak ezért, de nagyon szívesen járunk a közösségi programokra, szoros kapcsolatban vagyunk a gyermek könyvtárosokkal. Az alsó tagozatos gyerekek, mondhatom azt, hogy rendszeresen elmennek egy-egy foglalkozásra pl: témahéttel vagy fenntarthatósági témahéttel kapcsolatban, a költészet napja alakalmából is voltunk. Minden olyan alkalom, ahol a könyvek szeretetét és az olvasás szeretetét, a könyvtári légkört meg lehet mutatni ezeknek a gyerekeknek kihasználunk, mert ez az olvasóvá nevelés nagyon fontos eszköze” - mondta Kocska Ágnes, a II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda igazgatója.

A gyerekek minden alkalmat nagyon várnak, hogy részt vehessenek a könyvtár által nyújtott irodalmi foglalkozásokon.

„Nagyon sokszor voltam már a könyvtárban, nagyon jó foglalkozások vannak ott. Nagyon szeretem a könyvtárat, mert sok dolgok vannak ott” - fogalmazott Berecz Gábor, a II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda tanulója.

Az Ózdi Városi Könyvtárban lesz többek között rendhagyó irodalomóra, Meseláda foglalkozás, de az Anime Klub és a Kötő Klub tevékenységét is megismerhetik az érdeklődők. A program keretén belül, a VII. Hétvölgy Fesztiválra is kitelepülnek a könyvtár munkatársai, ahol a Játszósátorban várják majd a gyerekeket.