Szombathoz két hétre csobbanhatunk a városi strandfürdő medencéiben
Város
2024. máj. 16.

Szombathoz két hétre csobbanhatunk a városi strandfürdő medencéiben

Nagyon készülnek a nyitásra az Ózd Városi Strandon. A medencék már feltöltve. A tervek szerint június elsején nyílnak ki a kapuk a látogatók előtt.

Motoros fűkasza zajától hangos a városi strandfürdő bejárata. Az Ózdi Sport- és Élményközpont munkatársai már nagyon készülnek a nyitásra. Szombathoz két hétre az uszodai szolgáltatásokat felváltja a szabadtéri fürdőzés. Kivéve az óvodai úszásoktatást, ugyanis az továbbra is zajlik majd a Brassói úti komplexumban. Lassan élénkebb színt kapnak szeméttárolók. A kukákat és padokat is renoválják, a télen felfagyott burkolólapok pótlása jól halad, de nem csak az apróbb karbantartási munkálatokra fektetnek hangsúlyt, nagyobb mértékű felújítások is történtek a területen.

„Május közepét írjuk, és a városi strandon már elkezdődtek azok a munkálatok, amik a nyitást fogják biztosítani. A kempingezők részére szolgáló vizes blokk teljes felújításon megy keresztül, lefestenek minden kültéri eszközt, kijavítják a burkolatokat. Hál' Istennek a medencetestekre már olyan megoldást találtak a tavalyi esztendőben is, hogy idén nem kell újra csinálni őket. A kismedencét, vagyis kis pancsolót egy teljesen új fóliázós technikával látták el, ami több mint 10 éves garanciát biztosít arra, hogy semmi baja nem lesz a felületnek” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

A pancsoló medencére igencsak ráfért már a megújulás. A belső csúszásgátló borítás mellett a fúvókákat és a fenékürítőt is kicserélték, valamint az új korlát is hamarosan elfoglalja végleges helyét.

„Egyéb területek is vannak, amiket fel kellett újítani, így a gépészet, a medencetestek és a külterület. Ez minden évben feladat számunkra, külső vállalkozókkal a szükséges munkálatokat megcsináltatjuk, illetve amit lehetett a saját munkásainkkal csináltattunk meg. Június elsején tervezünk a nyitást, árakat nem szeretnénk változtatni és bízunk benne, hogy a szezont ugyanúgy mint az elmúlt években, zökkenőmentesen végig tudjuk vinni” - nyilatkozta Nagy-Mengyi Péter, az Ózdi Sport- és Élményközpont ügyvezetője.

Speciális takarófólia fedi a víztükröt. Ez egy tavalyi újítás volt, és úgy néz ki beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Alkalmazása energiahatékonysági szempontból fontos, ugyanis így a Távhő igénybevétele nélkül tudják felfűteni a vizet megfelelő hőmérsékletűre.

„Múlt héten töltöttük fel a medencéket, mert vízminta előtt kell még vegyszerezni, fertőtleníteni, valamint a pH-t is beállítani. A klórgáz szerelő tegnap érkezett meg, sikerült neki a reduktort felújítani, azaz szinte kaptunk tőle egy újat, úgyhogy most már klórgázzal is fertőtlenítünk, valamint a szűrőberendezés, szivattyúk, fenékürítők, minden jól működik. A medencéből nem veszítettünk vizet egy hét alatt, úgyhogy a fenékürítők is jól zárnak” - tette hozzá Losonczi László, az Ózdi Sport- és Élményközpont műszaki vezetője.

Gépészeti szempontból minden rendben van. A napokban elvitték a vízmintát, amely tartalmaz egy úgynevezett legionella ellenőrzést. Ma pedig az Edelényi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának munkatársai tartottak területbejárást. A kikapcsolódni vágyók június elsejétől minden nap reggel kilenctől, este fél hétig vehetik igénybe a fürdő nyújtotta szolgáltatásokat, a reggeli és az esti úszási lehetőség is megmarad.