Tánc világnapja az ÓMÉK-Olvasóban
Kultúra
2024. máj. 21.

Tánc világnapja az ÓMÉK-Olvasóban

Az ÓMÉK-Olvasóban rendezték meg az Ózdi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola bolykys néptánc tagozatának év végi vizsgáját. Idén is vendégfellépőkkel színesítették a programot.

Énekelve léptek az ÓMÉK-Olvasó színpadjára az Ózdi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola bolykys néptánc tagozatának növendékei. Immár huszonhatodik alkalommal tartják meg a tánc világnapjával egybekötve az év végi záróvizsgát a diákok számára. A fiatalok minden évben hónapokat készülnek lelkesen erre az eseményre.

„A gyerekeknek ilyenkor már az egész éves munkájuk beérik, megtanulják a koreográfiákat, és számot adnak arról, hogy mit is tanultak ebben a tanévben. Nagyon sok előkészületet igényel, mert nem csak a betanítás, hiszen az megy már szeptembertől, hanem inkább a viseletek beszerzése, a koreográfia összeállítása” - mondta Elekné Holló Hilda, néptáncpedagógus.

Több meghívott vendég is jelen volt az eseményen. Kellóné Mezőtúri Márta, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke, valamint Pappné Szalka Magdolna, az ÓMI nyugalmazott igazgatója is elfoglalta helyét a nézőtéren.

A körülbelül fél órás vizsgaelőadásban változatos koreográfiákat mutattak be a fiatalok. A népi hagyomány jelentős ünnepei köré építették fel a műsort, így volt farsangi, pünkösdi, de adventi időszakhoz kötődő tánc is. Az előadás végén Boros Géza, az Ózdi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója illette elismerő szavakkal a néptáncosok összefogását.

„A saját bőrömön tapasztalhattam meg azt a közösségformáló erőt, amit itt Ózdon a néptáncba rejtőzik, és nagyon elcsodálkoztam azon, hogy mennyi embert mozgat meg itt a városban a néptánc. Ez elsősorban annak az építkezésnek köszönhető, ami már a Bolykyban sok sok éve elindult” - emelte ki Boros Géza, az Ózdi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója.

Éliás Julianna, a Bolyky Tamás Általános Iskola igazgatója is kifejtette néhány mondatban a véleményét a látottakról.

„Ezekben a gyönyörű viseletekben, ez a sok gyönyörű, széparcú, ügyes gyermek hatalmas örömmel tölt el engem, és mint az alapiskola, a Bolyky Tamás Általános Iskola igazgatója nagyon nagyon büszke vagyok rátok, nagyon megdícsérlek benneteket” - hangsúlyozta Éliás Julianna, a Bolyky Tamás Általános Iskola igazgatója.

Egy rövid szünetet követően, a műsor második felében a helyi csoportok, az Ózdi Néptánc Egyesület, majd a Szabad Szombat Táncegyüttes vette birtokba a színpadot. A harmadik fellépő csoport távolabbról érkezett. Az edelényi Görögkatolikus Szent Miklós Általános Iskola és a parasznyai Pitypalatty-völgyi Református Iskola tanulói domaházi táncokat mutattak be. Az estét a Domaházi Hagyományőrző Egyesület koreográfiája zárta. A mozgalmas műsor elnyerte a közönség tetszését, amit hangos tapsviharral adtak a fellépők tudomására.