Csípések, viszketés, duzzanat. Itt a szúnyogszezon
Egészség
2024. máj. 23.

Csípések, viszketés, duzzanat. Itt a szúnyogszezon

A nyár közeledtével elkezdődött a szúnyogszezon. Az egészségügyi kártevők a csípéseken kívül különböző betegségeket is terjeszthetnek.

A nyár beköszöntével egyre több időt töltünk a szabadban. A szúnyogok igen megkeseríthetik az emberek életét, hiszen bográcsozás, strandolás, kirándulás vagy a kertben töltött percek sem lesznek zavartalanok. Megjelenésük az enyhe tél és az invazív fajok miatt minden évben egyre korábbra tehető és akár októberig is eltarthat.

„A nyári időszakban elég gyakran fordulnak elő rovarcsípések, illetve szúnyogcsípések. Általában a tünetei irritált bőr, bőrfertőzés és gennyesebb bőrpír. Irritált terület, mely fájdalmas. Ha tíz centinél nagyobb, akkor érdemes orvoshoz menni, és ez két-három nap alatt múlik el magától. Ha nem múlik el, akkor befertőződik. Arra figyelmeztetem a lakosságot, hogy ne vakarják, mert a vakarással általában terjed tovább” - mondta dr. Sahin Fawaz Mahmoud, címzetes főorvos.

Hazánkban a szúnyogok által terjesztett leggyakoribb betegség a nyugat-nílusi láz, mely emberekre és lovakra veszélyes. Embereknél általában enyhe influenzaszerű tünetekkel jár, súlyos esetben agyvelő- és agyhártyagyulladás is kialakulhat. Egyes fajok bőr- és szívférgességet is terjeszthetnek, melyek a kutyákat betegítik meg.

„Hétvégén rengeteg volt már, igen. Itthon volt a család, szalonnát sütöttünk és borzalmas volt” - nyilatkozta Szabó Sándorné.

Mint minden kártevő esetében, itt is a legfontosabb a megelőzés. Érdemes végignézni a ház körüli területet és a kertet, fedjük be az esőgyűjtő edényeket. Remek praktika a pocsolyák megszüntetése, a fű folyamatos rendezése, szúnyogcsapdák kihelyezése.

„Nem tapasztaltam hála istennek. A Fenistil gélt szoktuk használni, hogyha csípnek a szúnyogok. Ismerek olyan növényeket, amik ellenzik, tehát, hogy ne csípjenek meg a szúnyogok” - tette hozzá Máté Zoltánné.

A lakásban használhatunk illóolajokat, illatos virágokat vagy kávét a vérszívók ellen. Szúnyogriasztó növény például a bazsalikom, a rozmaring, a levendula és a citromfű is. Hazánkban április közepétől megkezdték a szúnyoglárvák biológiai gyérítését közel kétezer hektáron.