Megemlékezés a múltra
Kultúra
2024. máj. 23.

Megemlékezés a múltra

Koszorúzással és az XV. Ózdi Ipari Örökségvédő Konferenciával kezdődött az idei Hétvölgy Fesztivál. Az esemény végén megnyitottak egy kiállítást is Dobosi László fotóiból.

A Digitális Erőmű oldalánál gyülekeztek az egykori kohászok és ünneplők a kora délelőtti órákban. A gyár alapítójára, Rombauer Tivadar emlékeztek. Az Ózdi Vasgyár 1845 és 1992 között megélhetést és fejlődést biztosított az embereknek. Ez szerepel a táblán, amelyet az Ózdi Ipari Örökségvédők Baráti köre állított 2019-ben.

„Közel 150 éve egyesített tröszt, a Rimamurány-Salgótarjáni Vasmű Részvénytársaság több mint 110 éven át határozta meg Ózd és térsége fejlődését. Kenyeret adott több mint százezer embernek, és nagyon sokáig a legnagyobb magyar vállalatként jegyezték” - mondta Taszner Zoltán, az ÓAM-Ózdi Acélművek műszaki igazgatója.

Az esemény végén mindenkinek lehetősége nyílt koszorúkat elhelyezni az emléktábla alatt. Egy rövid szünet után kezdetét vette a XV. Ózdi Ipari Örökségvédelmi Konferencia, amelyet Janiczak Dávid polgármester nyitott meg. Egy hamarosan megvalósuló turisztikai projekt részleteiről is beszélt a megjelenteknek, ami hozzájárul majd az örökségvédelemhez is.

„Hamarosan a városi múzeumban is beköszönt a 21. század, hiszen a virtuális valóság keretében, VR szemüvegekkel és ehhez alkotott eszközökkel tekinthetnek bele a régi kohászat működésébe” - tette hozzá Janiczak Dávid, polgármester.

Az esemény levezető elnöke az idén is dr. Grega Oszkár, címzetes egyetemi tanár volt. Az első előadó Riz Gábor országgyűlési képviselő, miniszteri biztos volt, aki az Otthagyni bűn, nem felhasználni hiba címet adta prezentációjának. A szén világunkban való helyéről beszélt.

„Nekünk az egyik legnagyobb mennyiségben a rendelkezésre álló tartalékunk, az a szén” - emelte ki Riz Gábor, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos.

Dr. Valuch Tibor egyetemi tanár Az ózdi ipari örökségvédelem továbbfejlesztési lehetőségeiről tartott előadást. Ezt követően dr. Alabán Péter történész mutatta be kutatását, Egy betiltott dokumentumfilm és az ózdi kolóniák múltja/jelene címmel. Bukovinszky Zsolt, az ÓMÉK ügyvezető főszerkesztője a 100 éves Ózdi Olvasó Egylet székházáról beszélt, majd dr. Hercsik Béla a diósgyőri lakótelep kialakulásáról értekezett. Veres András egyesületi alapító tag a tizenöt éves Ózdi Ipar Örökségvédők Baráti Körét mutatta be. Kőfalusi György bemutatta a Frank Hungária Kft.-t. Az utolsó előadó Papp Gábor volt, aki a negyven éves Salakfeldolgozóról tartott előadást. A tizenötödik, jubileumi alkalommal egy kiállítást is összeállítottak. Ezt Farkas Péter Barnabás, az ÓMÉK múzeumi ágazatvezetője nyitotta meg.

„Dobosi László barátunk, az örökségvédők tagja, az ő fotóiból készült a kiállítás. Ez sorba veszi a megalakulástól, 2009-től napjainkig évenként az Ipari Örökségvédők Baráti Körének a munkáját, tevékenységét. A kiállítás 255 darab képet tartalmaz és azokat a dokumentumokat, könyveket, kiadványokat, amit tizenöt év alatt mi készítettünk el” - fogalmazott Bokor Sándor, az Ózdi Ipari Örökségvédők Baráti Körének elnöke.

A fotókat és különféle iratokat mindenkinek lehetősége volt megtekinteni.