II. Országos Online Citerások Találkozója
Kultúra
2024. máj. 29.

II. Országos Online Citerások Találkozója

Második alkalommal rendezték meg az Országos Online Citerások Találkozóját, melynek Kissikátor adott otthont. Nyolc vármegyéből látogattak el a településre.

Egy internetes közösségi csoportból szerveződött találkozó résztvevőit várták Kissikátorba. Már második alkalommal jöttek össze az amatőr zenészek, de a település elsőként biztosított helyet az örömzenélésnek.

„Kissikátor adott helyet a II. Országos Online Citerások Találkozójának. Nagyon sok helyről, nyolc vármegyéből jöttek el Kissikátorba. Nekünk ez nagy megtiszteltetés kissikátoriaknak, hogy mi adhattunk helyet ennek a citeratalálkozónak” - mondta Kocsik László Csaba, Kissikátor polgármestere.

A program főszervezője Szűcs Sándor, a kiskunhalasi Szilaj Citerazenekar vezetője. Elmondta, hogy a találkozó nem titkolt célja az, hogy összehozzák azokat a népi zenészeket, akik nem feltétlen egy csoportban, vagy valamilyen zenekarban játszanak, hanem elsősorban a saját kedvükre, vagy alkalmanként baráti közösségben.

„Két éve tanakodtam ezen, hogy ezeket az amatőr citerásoknak, akik nem járnak csoportokba, egyesületekbe, valahogy lehetőséget kellene teremteni, hogy tudjanak találkozni vagy tovább fejlődni, vagy esetleg betagozódni valamelyik csoportba. Tavaly meg volt az első találkozó Kiskunhalason nagyon nagy sikerrel, és ott találkoztunk az itteni szervezővel, Medve Gyurival és a nyáron voltunk itt fellépni és mondtam neki, hogy mi lenne, hogyha elhoznánk ide ezt a rendezvényt. A cél most már az, hogy minden évben más-más településen az országban, bárhol szeretnénk folytatni ezt a hagyományt” - tette hozzá Szűcs Sándor, a kiskunhalasi Szilaj Citerazenekar vezetője.

Medve György volt a helyi találkozó szervezője, aki tizennégy éves korában kezdett el citerázni. Nagyon kevés az utánpótlás, így ennek megoldásán dolgozik.

„Terveim között szerepel a jövőre nézve, hogy van egy Rajkó József nevű barátom, aki citerakészítő mester. Beszéltem vele, hogy tanuló citerákat csináljon nekem, és itt a környékről toborzok majd kicsiket és nagyokat és őket megpróbálom nyugdíj mellett tanítgatni” - mondta Medve György, helyi szervező.

A Citerás Cimborák megfogalmazták, hogy mitől jó a citeramuzsika. Egyszerű hangszer, de csodálatos hangokat lehet belőle kicsalni, olyan érzelmeket ébreszt az emberben, amire szívesen gondol. Ha látják, hogy másnak is tetszik, az még ad egy plusz motivációt, hogy citerázzanak. Aki ebbe született bele, annak természetes, hogy ez a legjobb hangszer.