Visszavonta Balog Zoltán díszpolgári címét Ózd képviselő-testülete
Önkormányzat
2024. máj. 31.

Visszavonta Balog Zoltán díszpolgári címét Ózd képviselő-testülete

Visszavonta Balog Zoltán díszpolgári címét a testület. Az ülésen szóba került többek között a városrehabilitációs keret és az alapítványok támogatása is.

A Városháza nagy tanácstermében gyűlt össze Ózd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete. A tagok a választás előtti utolsó ülésre érkeztek. Elsőként az idei évben megnyitott városrehabilitációs keret második ütemét, azaz 35 millió forintot osztottak szét. Az első etapban az első öt választókerület képviselői jelölték ki a megoldandó feladatokat, most a másik öt területén volt a sor. Járdák és egy út aszfaltozása valósul majd meg. Ennek elfogadása után zárt ajtók mögött tárgyalták meg Balog Zoltán református püspök díszpolgári címének visszavonását. A képviselő-testület még 2014-ben adományozta neki a kitüntetést. Akkor politikusként nem vette át a díjat, püspökként azonban tavaly elfogadta.

„A kegyelmi ügy kapcsán kirobbant botrányban való érintettsége miatt a Balog Zoltánnak korábban odaítélt díszpolgári címet Ózd Város Önkormányzata a mai napon teljes egyetértésben visszavonta” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

Az ülést két körzeti megbízott kinevezésével folytatták. Ezt követően a tavaly ellátott gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok értékelését fogadták el, de szóba kerültek a VOLÁNBUSZ Zrt. ellátott feladatai is. Tavalyi munkájukról az önkormányzati cégek is írtak beszámolót.

„A mai ülésünkön Ózd Város Önkormányzata cégeinek a 2023. évi beszámolóját tárgyaltuk. Mind a négy cégünk nyereséggel zárta a 2023-as évet. Ez azért is fontos, hiszen elég szerteágazó tevékenységet folytatnak és olyan gazdasági környezetben kell megfelelni, ami nehézségeket okoz a cégek működésében. Gondolok itt az energiaárak emelkedésére és az újabb adó, az úgynevezett vízdíjra, rendszerhasználati díjra” - tette hozzá Kiss Sándor, a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság elnöke.

Az ülés végén az ügyvezetők éves jutalmazásáról és az alapítványok támogatásáról döntöttek. Utóbbi esetben Zsuponyó Anett területi képviselő a Kék Óvoda-Színes Világ Alapítványnak 40.000, Fidrus Péter területi képviselő az Ózdi Állat- és Környezetvédelmi Alapítványnak 600.000, illetve a Tradíció és Haladás Alapítványnak 400.000 forintos támogatást kért. Az összegekből gyermeknapi programot, eszközvásárlást, ballagást és szüreti bált finanszíroznak majd. Ezen felül az Ózdi Szép Szó Irodalmi Kör is kért 100.000 forintot, amit megszavaztak nekik is az általános tartalék keret terhére. A tagok minden napirendi pontot egyhangú igennel fogadtak el.