Milliókat is ellophatnak az online csalók
Rendőrség
2024. jún. 6.

Milliókat is ellophatnak az online csalók

Tucatnyi online csalással kapcsolatos eset van az Ózdi Rendőrkapitányságon. A néhány tízezer forintos összegektől a milliós tételekig sikerült megrövidíteni az áldozatokat.

Csalásra felhívó posztokkal van tele az egyik közösségi oldal. Még egy csoportot is létrehoztak a felhasználók, hogy egymást segítsék, nehogy áldozattá váljanak. Banki ügyintézők, telefonos szolgáltatók, a rendőrség és több futárszolgálat neve is felvetődik a csoportban. Ezeket az álcákat veszik fel ugyanis a leggyakrabban a csalók.

„Az az igazság, hogy online nem nagyon fizetek semmit sem, mert én tartok az ilyenektől. Készpénzzel fizetek jobban. Ha valahol kártyával kell fizetni, azzal fizetek, de vásárolni online egyáltalán nem vásárolok” - mondta Bodor József.

Az emberek igyekeznek jobban figyelni az árulkodó jelekre.

„Megpróbálunk úgy védekezni, hogy ezeket az sms-eket, amiket kapunk pénzről vagy csomagokról, ezeket meg sem nyitom. Mást nem tudunk. Nagyon sok jön. Hetente jön olyan, hogy csomagja érkezett, fizessen tizenkilencezret, nyolcszáz forintot. Már meg sem nyitom őket. Halljuk a médiából, hogy milyen csalássorozatok vannak, ezért úgy vagyunk vele, hogy elkerüljük ezeket a dolgokat” - nyilatkozta Mustos Tibor.

Az áldozatok száma csak nő. Ez azt mutatja, hogy az emberek egyre nehezebben tudják kivédeni ezeket a támadásokat. A rendőrség munkatársai Ózdon is folyamatosan nyomoznak ilyen ügyekben.

„Az Ózdi Rendőrkapitányságon is jelen pillanatban tucatnyi eljárás van folyamatban online térben elkövetett csalások vonatkozásában egészen a pár tízezer forinttól a több millió forintos káresetekig. Ha áldozattá válunk, ne magunkban próbáljunk meg kutakodni és nyomozni, hanem forduljunk a rendőrséghez és a bankszolgáltatóhoz, aki esetleg zár alá tudja venni a kicsalt összeget, illetve a rendőrség munkatársai pedig nyomon tudják követni vagy forró nyomon el tudják fogni, fel tudják deríteni az elkövető kilétét” - hangsúlyozta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

A csalás elkerülhető, ha nem adjuk ki személyes adatainkat, jelszavunkat, PIN-kódunkat, nem kattintunk kétes linkekre és online vásárlásnál nem utalunk előre, ha nem ismerjük az adott oldalt.