Janikovszky Éva munkássága előtt tisztelegtek a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban
Kultúra
2024. jún. 7.

Janikovszky Éva munkássága előtt tisztelegtek a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkban

Janikovszky Éva emlékkiállítást szerveztek az NFÉ-ben. A Görbetükör Színi Társulat az írónő műveiből összeállított zenés mesejátékkal szórakoztatta a nagyérdeműt.

A Móra Kiadó szervezésében új vándortárlat érkezett a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkba. A több mint száz helyszínen megrendezett kiállítás Janikovszky Éva Kossuth- és József Attila-díjas író életének és munkásságának állít emléket. Egy húszperces film, személyes tárgyak, makettek, idegen nyelvű könyvek, gyerekkori napló bejegyzések, melyeken keresztül a látogató egy rövid időre visszatekinthet a múltba. Az intézmény munkatársai a kisebbek számára egy különleges előadással is készültek.

„A mai előadásunk gyakorlatilag két Janikovszky regénynek, könyvnek a színpadi adaptációja a Görbetükör Színházi Társulat részéről. Így azt gondoltuk, hogy az itt két hónapig látható kiállítási anyaghoz kapcsoljunk olyan kiegészítő programot, ami elsősorban a gyerekeknek, diákoknak szól” - mondta dr. Ádám Eszter, a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark intézményvezetője.

Vidám gyerekzsivajtól hangos az NFÉ csarnoka. Az Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskolából közel százharminc kisdiák érkezett, hogy megnézze a Hányszor mondjam még? című zenés mesejátékot.

„Nagyon örültünk a mai meghívásnak, ugyanis nem is mindennapi eseményre kaptunk most lehetőséget. Egyébként több évre visszamenőleg jó kapcsolatot ápolunk a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkkal és szívesen veszünk részt minden programjukon. Sokszor gyermekeink kihelyezett tanórákon, táborok kapcsán látogatást tettek már ide. A mai előadás egy meglepetés volt a gyermekek számára” - nyilatkozta Pénzesné Barta Krisztina, az Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskola igazgatója.

A darab Janikovszky Éva két ismert könyve alapján íródott. A Görbetükör Színi Társulat tagjai most az ózdi gyerekeket szórakoztatták.

„Összeállítottam egy olyan kis keretjátékot meg mindent, ami nagyon működőképes, mert hiszen ez nem egy klasszikus előadás, ez nem egy mesekönyvszerű előadás, hanem Janikovszky zseniális írónőnk művein felül, mi azért a gyerekekkel beszélgetünk is. Ezért aposztrofáljuk ezt zenés rosszalkodásnak” - fogalmazott Kovács Róbert, a Görbetükör Színi Társulat rendezője.

A közel egy órás interaktív előadáson a kicsik boldogan válaszoltak a kérdésekre. Többen felpattantak helyükről, hogy táncoljanak egy kicsit és természetesen tapssal jutalmazták a mókás produkciót. A társulat több mint tíz éve járja az országot a népszerű mesejátékkal.