Villámcsapás, kiöntött patakok – Számos helyen okozott problémát a heves esőzés
Hírek
2024. jún. 10.

Villámcsapás, kiöntött patakok – Számos helyen okozott problémát a heves esőzés

Sok munkát ad az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság munkatársainak a heves esőzés. Járdánházán és Arlóban is kilépett medréből a patak, kertek és pincék kerültek víz alá.

Sűrű villámlások sorozata tarkította az éjszakai égboltot. Egy szupercella érintette térségünket, melyet heves esőzés kísért. Ez hétfő reggelre sem csillapodott, a vihar miatt számos káreset keletkezett. Egy háznak a kéményébe csapott be egy villám. Úgy tudjuk, az ingatlan tulajdonosa nem tartózkodott otthon, őt az Ózdi Rendőrkapitányság munkatársai próbálták telefonon értesíteni a történtekről. Információink szerint az eset során nem sérült meg senki, és jelentősebb anyagi kár sem keletkezett az épületben. Járdánházán egy munkagép dolgozott a délelőtti órákban azon, hogy a megáradt Hódos-patak vizét elvezessék.

„Járdáházára gyakorlatilag minden erőnket, a különleges szerek kivételével, riasztották. Itt több ház pincéjébe, garázsába betört a nagy mennyiségű csapadék. Az egyik megoldás, amit találtunk egy olyan áteresznek a kibővítése munkagéppel, ami akadályozza az esővíz levonulását, illetve több épületet, garázst homokzsákokkal védünk, illetve dolgozik gyakorlatilag minden olyan szivattyúnk, amivel az esővizet el tudjuk távolítani a lakóépületekből” - mondta Tőkés Tamás, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka.

Járdánházán, a Vasút utca egyik házában lakó hölgy elmondása szerint már nem az első eset, hogy a megáradt patak vize elárasztotta lakását.

„Reggel mikor felébredtem, vártam a kis unokámat, hogy hozzák. Háromnegyed nyolckor jöttem kifele és azt láttam, hogy folyik a víz befelé, viszont az eső nem esett. És akkor mondom Istenem, mi történt? Mire kiértem, hogy tényleg jött az unokám, akkor már tódult befele a víz. Megnéztem ott a lefolyó csatornát, az el volt tömődve, és így már ment befelé az alsó szintre a víz, mert nekem pincelakásom van. Öt helyiséget rögtön el is árasztott” - nyilatkozta Fodor Csabáné.

Járdánháza mellett Arlóban is gondot okozott a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék. Több pincét és szépen megművelt kertet is elárasztott a medréből kilépett patak, melyet homokzsákokkal igyekeztek a helyiek megfékezni. Az időjárás előrejelzés szerint csütörtökig várható még esőzés, ami nem kedvez a felduzzadt patakok és folyók helyzetének.