A nemzetiségi önkormányzatok tagjairól is dönthettek a szavazók
Hírek
2024. jún. 10.

A nemzetiségi önkormányzatok tagjairól is dönthettek a szavazók

Vasárnap a nemzetiségi önkormányzatok tagjairól is dönthettek a szavazók. Váradi József a CIKÖSZ képviselője kapta a szavazatok jelentős hányadát, a németeknél Göncfalvi Éva győzött.

Ózdon 2523-an vallották magukat romának a valasztas.hu adatai szerint. A nemzetiségi választók az egyebek mellett három zöld színű szavazólapot kaptak, amelyhez zöld boríték járt. Az érvényes voksoláshoz mindenképpen zárt formában kellett az urnába helyezni a borítékot. A szavazatokat összesítve, a roma nemzetiségi önkormányzati választáson a Cigány Közösségek Szövetsége képviseletében a legtöbb szavazatot Váradi József kapta 60,59%-kal. Mellette, Berki Martin Erik, Harkály Vilmos, Váradi Aladár és Berki József fogja képviselni a városunkban élő romákat.

„A roma önkormányzat munkáját, én úgy gondolom, hogy a 2014-óta elég jól végeztem. Sok pozitív visszajelzés van. Én úgy gondolom, hogy az emberek el tudják dönteni, hogy ki azaz öt ember akire tudnak szavazni” - mondta Váradi József, a Cigány Közösségek Szövetségének képviselőjelöltje.

Német nemzetiségűnek 33-an vallották magukat. Az Ózdi Német Nemzetiségi Önkormányzat jelöltjei idén is a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Német Önkormányzatok Szövetségének Egyesülete színeiben indultak el a választáson. Göncfalvi Éva 88,00%-kal aratott győzelmet, ő Urbán István és Czene Józsefné mellett képviseli majd az Ózdi Német Nemzetiségi Önkormányzatot a következő ciklusban.

„Fontosnak tartom azt, hogy az őseink által ránk hagyott értékeket, tradíciókat ápoljuk, megőrizzük és továbbadjuk a jövő nemzedékének. Amit tíz éve elkezdtük, a kiemelten a német nyelvet tanuló diákok támogatását, táboroztatását és a helyi sváb rendezvények, sváb estek megrendezését szeretnénk folytatni, amibe bevonjuk közösségünk tagjait és a város lakosságát is” - tette hozzá Göncfalvi Éva, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Német Önkormányzatok Szövetségének Egyesületének képviselőjelöltje.

A nemzetiségi névjegyzéken szereplő választópolgárok ugyanabban a szavazókörben adhatták le voksukat jelöltjeikre, ahol a polgármesterre és a helyi önkormányzati képviselőkre. Ők egyszerre szavazhattak a települési, területi, valamint az országos listára.