Szolgálatba helyezte magát – szabadnapos rendőr tartotta vissza a bolti tolvajokat
Rendőrség
2024. jún. 11.

Szolgálatba helyezte magát – szabadnapos rendőr tartotta vissza a bolti tolvajokat

Szabadnapos rendőr állította meg a tolvajokat Ózdon. Varga Attila járőrvezető azonnal szolgálatba helyezte magát. Korábbi intézkedéseiből felismerte a menekülő férfiakat.

Városunkban egyre jobban elszaporodnak a bolti lopások. Az Ózdi Rendőrkapitányság kapitányságvezetője elmondta arra törekszenek, hogy a bevásárlóközpontok, nagyobb üzletek vezetőit, munkatársait felkészítsék ezekre a helyzetekre. Pár napja az egyik élelmiszerboltból édességeket próbáltak meg lopni. Tervük azonban nem sikerült, mivel az esetnek az Ózdi Rendőrkapitányság szabadnapos egyenruhása szemtanúja volt, aki azonnal szolgálatba helyezte magát.

„Amennyiben egy szolgálaton kívüli rendőr jogsértést tapasztal és szolgálatra kész állapotban van, ott kötelessége magát szolgálatba helyezni és a jogsértést megakadályozni. Az Ózdi Rendőrkapitányságon nem túl gyakori ez a helyzet, de kollégáim tettre készen, amikor ilyen jogsértést tapasztalnak és arra megfelelő állapotban vannak, szolgálatba helyezik magukat és intézkedés alá vonják a személyeket” - emelte ki Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

Varga Attila járőrvezető épp a fodrászhoz tartott amikor az eset történt.

„Közlekedtem itt a közeli áruház útszakaszán és arra lettem figyelmes, hogy a parkolójában három-négy srác rohan. Kettőnek a kezében nagyobb kartonokat láttam. Utánuk pedig egy személy ingben lohol. Amikor közelebb értem, láttam, hogy egy biztonsági őr az áruháznál, és a személyekben felismerni véltem korábbi elkövetőket, akik hasonlóan csináltak bolti lopásokat” - mondta Varga Attila, az Ózdi Rendőrkapitányság járőrvezetője.

Eléjük vágott autójával a pékségnél, így keresztezve utukat tartóztatta fel a menekülőket. Értesítette kollégáit, akik átvették az intézkedést. A több doboz édesség, valamint kávé előkerült. Az Ózdi Rendőrkapitányság tulajdon elleni szabálysértés miatt folytat eljárást az ügyben. A közelmúltban volt egy másik hasonló eset is, amit szintén az egyenruhásoknak kellett rendezniük az egyik boltnál.

„Kiérkezéskor az elkövetőt elfogták. A boltból eltulajdonított tárgyakat a bolt képviselőjének átadták, majd ruházatátvizsgálás során több olyan használati tárgy került elő az elkövető tulajdonából, amivel kapcsolatosan érdemben nyilatkozni nem tudott. Kollégáim akkor megállapították, hogy feltételezhetően látenciában lévő vagyon elleni bűncselekményről van szó” - tette hozzá Soós Attila, az Ózdi Rendőrkapitányság kapitányságvezetője.

Az adatgyűjtés során kiderült, hogy a sértett még nem is tudott róla, hogy bűncselekmény áldozata lenne. A tőle eltulajdonított tárgyakat, vagyis egy csavarozót és egy órát a két intézkedő rendőrtől, Kormos Evelin járőrtől és Szolomájer László járőrparancsnoktól hiánytalanul visszakapta. Az ügyben lopás megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás egy 22 éves ózdi fiatalemberrel szemben.