Az Ünnepi Könyvhét egyik programja volt a rendhagyó irodalom óra
Kultúra
2024. jún. 13.

Az Ünnepi Könyvhét egyik programja volt a rendhagyó irodalom óra

Rendhagyó irodalom órát tartott Kecskés Nikoletta író a Városi Könyvtár Árpád Vezér Úti Fiókkönyvtárában. Az Ünnepi Könyvhét egyik kísérője volt a délelőtti program.

Az Ünnepi Könyvhét a kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri ünnepe, mely több napon át tartó, több száz kiállítót megmozgató, könyvbemutatókkal, beszélgetésekkel, dedikálásokkal, zenés programokkal tarkított rendezvénnyé terebélyesedett. Az Ózdi Városi Könyvtár minden évben csatlakozik a programsorozathoz.

„Országosan a könyv és könyvkiadás legnagyobb ünnepe a mai napon kezdődik el, a 95. Ünnepi Könyvhét és a 23. Gyermekkönyvnapok ünnepe. Ehhez a rendezvénysorozathoz és ünnephez könyvtárunk mindig is csatlakozott és most is csatlakozni fog különböző programokkal. Az idei évben főleg ózdi jelentőségű, illetve ózdi könyvbemutatók lesznek könyvtárunkban, így van ez a mai délelőtt is” - mondta Csörgőné Csépányi Krisztina, az Ózdi Városi Könyvtár könyvtárvezetője.

A Vasvár Úti Általános Iskola diákjai foglaltak helyet az Ózdi Városi Könyvtár Árpád Vezér Úti Fiókkönyvtárában. Kecskés Nikoletta Kapj el című ifjúsági regényéről beszélt a kamasz gyerekeknek. A rendhagyó irodalom óra az Ünnepi Könyvhét egyik rendezvénye volt.

„Amikor a fiam tizenkét éves lett, akkor úgy gondoltam, hogy én most írnék egy ifjúsági regényt, ami az ő számára is élvezhető, pörgős és fordulatos. Ugyanakkor nyújt egy olyan mondanivalót, ami értékeket közvetít és elgondolkodtat. Lehetőséget ad olyan beszélgetésekre, amit fontos ezzel a korosztállyal véghez vinni és kiválóan lehet úgy, hogy egy sztorihoz kapcsolódsz, és nem direktben támadod le ilyen témákkal. Így született ez a Kapj el című regény, aminek egy hatodikos kislány a főhőse” - emelte ki Kecskés Nikoletta, író.

Az Ünnepi Könyvhét hétvégén is folytatódik, hiszen holnap Talián Zoltán, Hódoscsépány története című ismeretterjesztő könyvét mutatja be a városi könyvtárban. Szombat délután az Európa téren zárják a programsorozatot, hiszen a korábbiakhoz hasonlóan ide várják az érdeklődőket az írók, költők, akik alkotásaikról beszélnek. De a fiatalabb korosztálynak is lehetőséget biztosítanak a szervezők, hiszen kézműves foglalkozásokat is ígérnek a gyerekeknek.