Ötven évvel ezelőtt és most is elballagtak
Közösség
2024. jún. 17.

Ötven évvel ezelőtt és most is elballagtak

Ötven év után, jubileumi, aranyballagást szerveztek az Ózdi József Attila Gimnázium öregdiákjai. Az esemény első az iskola történetében.

Egymásba karolva, ballagási dalokat énekelve vonultak ki a József Attila Gimnázium épületéből annak az évfolyamnak a tagjai, akik ötven évvel ezelőtt köszöntek el középiskolai éveiktől. Az aranyballagás ötlete Boros László fejéből pattant ki, amihez társai örömmel csatlakoztak.

„Minden évben találkozunk már szinte tizenhárom éve. A mi osztályunkkal nem volt gond. Mi huszonhatan jöttünk most is össze. A másik öt osztályban volt nehezebb, mert ők ritkábban találkoztak, de aztán csak kedvet kaptak. Az ötlet elterjedt köztük is és jöttek szívesen” - mondta Derencsényi Béla, szervező.

Nagyjából ötven-hatvan fő volt az, aki újra elballagott. Miután visszaértek az épületbe, egy időkapszulát is átadtak az iskola képviselőinek.

„Ha megnéztétek a szignumot, akkor van benne egy kazetta, amiben egy időkapszulát rejtünk el, amiben a mostani teljes vetítés anyaga, illetve a kis osztályok anyaga és az iskolatörténet is benne lesz” - tette hozzá Boros László, ötletgazda, szervező.

Szép számmal részt vettek a ballagáson, de sokan már nem lehettek velük. Elhunyt társaikról egy vetítéssel emlékeztek meg, délelőtt pedig a temetőket is bejárták. A résztvevőknek egyszerre megható és örömteli volt ez a kezdeményezés. A szervezők azt mondták, nem tudnak róla, hogy az országban máshol így ünnepelték volna meg a jubileumi alkalmat.

„Nagyon jó érzés volt, nagyon jó volt újra együtt lenni. Nagyon jó volt újra látni az ötven évvel ezelőtti magunkat, a tizennyolc éves magunkat és nagyon jó volt találkozni itt a sorstársakkal, hogy úgy mondjam. Jó volt értesülni róla, hogy ki merre jár, hogyan futotta be életének ezt a hosszú pályaszakaszát” - fogalmazott Pálkutas Dénesné Tóth Rózsa, a jubileumi osztály tagja.

Az iskola jelenlegi és korábbi igazgatója is szólt a megjelentekhez, majd a újra ballagók két képviselője egy koszorút helyezett el József Attila mellszobránál. Az eseményre családtagjaikat és volt tanáraikat is meghívták.

„Jaj nagyon megható érzés volt, hogy az ember ilyet is megélhet, hogy ilyet egyáltalán szerveznek és létrehoznak, mert ez még soha nem volt, és nekünk ebben lehetett részünk és ezt megélhettük, számunkra ez egy csoda” - hangsúlyozta Tátrainé Révai Erzsébet, a jubileumi osztály nyugalmazott pedagógusa.

Az osztályok szeretnék, ha ez az aranyballagás hagyománnyá válna, és az őket követő évfolyamok is megszerveznék, hogy méltón emlékezzenek vissza az eltelt ötven esztendőre.