A szabad vízi fürdőzés csábító, de veszélyekkel járhat
Hírek
2024. jún. 17.

A szabad vízi fürdőzés csábító, de veszélyekkel járhat

A nyár beköszöntével többen választják a természetes vizek nyújtotta strandolás élményét. Ez azonban veszélyes is lehet, hiszen nagyobb eséllyel sérülhetünk meg.

Az előrejelzések alapján nyári hőségre számíthatunk a héten, így egyre többen döntenek a szabad vízi strandok mellett. A hely gondos megválasztásával és néhány szabály betartásával megelőzhetők a szabad vízi strandolással összefüggő balesetek. Mindig ellenőrizzük, hogy a kiszemelt tó vagy folyó szerepel a nyilvántartott fürdővizek és kijelölt fürdőhelyek listáján. Ezt minden évben az országos tisztifőorvos teszi közzé online felületen. Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője is erre hívja fel a figyelmet.

„Az Ózdi Rendőrkapitányság felhívja a lakosság figyelmét a nyílt vízi fürdőzés veszélyeire. Semmiképpen ne menjünk olyan helyen bele a tóba, folyóba, vagy egyéb állóvízbe, ahol arra kijelölt tábla nincsen. Tiltótábla ellenére sem mehetünk bele a nyílt vizű tavakba, folyóvizekbe, mert ezt kollégáim szankcionálják szabálysértési feljelentéssel vagy helyszíni bírsággal” - mondta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

Kerüljük a fürdést tele gyomorral, ittas állapotban, kábultságot okozó gyógyszer, vagy más szer hatása alatt. A gyermekek fokozott figyelmet igényelnek strandoláskor, még véletlenül sem szabad őket felügyelet nélkül hagyni a vízparton. Hat éven aluli és úszni nem tudó tizenkét éven aluli kiskorúak csak felnőtt jelenléte mellett fürödhetnek. A serdülők elsősorban azért vannak veszélyben, mert gyakran nem mérik fel reálisan a különféle helyzeteket, illetve túlbecsülik az úszástudásukat. Felhevült testtel vízbe menni különösen veszélyes. A hirtelen hideg izomgörcsöt, akár szívbénulást, ezáltal halált is okozhat.

„Ahol meleg van, sok ember és víz van, ott megjelenik a baktérium, vírus gomba, parazita. Ezek mind olyan problémákat okozhatnak, mint emésztőrendszeri betegségek, bőrgyógyászati és nőgyógyászati betegségek, illetve szembetegségek. Nagyon fontos, hogy ne menjünk strandolni, ha bőrfertőzés gyanúja áll fent, ha hasmenésünk, vagy nyílt sebünk van, akkor se menjünk strandolni” - hangsúlyozta dr. Sahin Fawaz Mahmoud, címzetes főorvos.

A fertőzések jelentős része elkerülhető, ha néhány alapvető szabályt betartunk. Azonban ha bármiféle tünetet vagy elváltozást tapasztalunk magunkon strandolás után, mindenképpen keressük fel háziorvosunkat.