Labdarúgó-Európa-bajnokság – A PASCH iskolaprogram keretében három JAG-os diák utazott Berlinbe
Oktatás
2024. jún. 19.

Labdarúgó-Európa-bajnokság – A PASCH iskolaprogram keretében három JAG-os diák utazott Berlinbe

Német tanulmányúton vett részt az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégium három tanulója. A program most a labdarúgó-Európa-bajnoksághoz kapcsolódott.

Javában dübörög a labdarúgó-Európa-bajnokság, mindenki a kedvenc csapatának szurkol. Az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégium három tanulójának azonban biztosan különleges az idei EB. A PASCH iskolaprogram keretében januárban sportpályázatot hirdettek.

„Ehhez minden tanulónak, aki úgy gondolta, hogy pár trükkel rendelkezik foci terén egy perces videót kellett készíteni. Iskolánkból három tanuló vállalkozott erre. Elküldték a bemutatkozó videót, kitöltötték a jelentkezési lapot és abban a megtiszteltetésben és szerencsében volt részünk, hogy egy tanuló helyett három diákunk is kimehetett erre a programra” - mondta Heiling Jolán Katalin, az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégium projekt koordinátora.

A nyertesek június 12. és 16. között részt vehettek egy berlini tanulmányúton. Nyolc országból, összesen huszonhét fiatal csatlakozott a nemzetközi programhoz. A kalandos vonatút után a diákok átvették a német válogatott melegítő szettjét, majd elfoglalták szállásukat. Másnap a sport került a középpontba. Az Union Berlin edzőközpontjában két tréninget is tartottak, ahol az amatőr focisták elleshettek egy-két trükköt.

„Nekem a kettő darab edzés tetszett, mert bele volt csempészve a nyelvtanulás, meg nagyon játékos edzések voltak. Maga az edzőkomplexum is nagyon tetszett, mert még olyan helyen nem voltam, lehet, hogy nem is leszek. Az edzés azért tetszett nagyon, mert mind a kettő nagyon játékos edzés volt. Tehát technikai meg logikai feladatok voltak, ami nekem, mondhatni fekszik. Nagyon tetszett. Az edzők több nyelven mondták el az utasításokat, tehát megértettük. Nagyon érthető volt” - nyilatkozta Szentmiklósi Tamás, az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégium tanulója.

A programok között szerepelt még két meccsnézés is. A diákok végigszurkolhatták a Németország-Skócia és a spanyol-horvát mérkőzéseket. A városnéző körúton megismerkedhettek Berlin nevezetességeivel is. A PASCH iskolaprogram keretében június végén két diák utazhat Németországba egy háromhetes német nyelvi kurzusra.