Kölykök a telepen
Hírek
2024. jún. 21.

Kölykök a telepen

Az elmúlt időszakban több kiskutya is bekerült az Ózdi Állategészségügyi Telepre. A gyorsan terjedő parvovírus a felnőtt példányokra nem veszélyes, a kölykökre viszont annál inkább.

Nagy a zsivaj az Ózdi Állategészségügyi Telepen. A kennelek mindegyike tele van. A felnőtt kutyák mellett egyre több a kölyök is. Fehér, barna, foltos. Mindenféle van belőlük. Amint bekerülnek, azonnal egy vizsgálaton esnek át.

„Elsődleges szempont az, hogy ugye felmérjük a kiskutyák egészségügyi állapotát, és aztán ennek megfelelően jön a féreghajtás, külső parazita elleni védőoltások, fürdetőszerek és ha egyéb szükséges ellátásra van mód, lehetőség, akkor visszük az állatorvoshoz, hogy ő is nézze meg, ha kicsit problémásabb a kiskutya” - mondta Ujlaki Tamás, az Ózdi Állategészségügyi Telep ebrendésze.

Az egyik apróságnak viszont eljött a fürdés idő. Két első tappancsával támaszkodott a kád szélén. Hősiesen tűrte a dörzsölést. Minden kiskutya sorra került. A nagy melegben jól is esik nekik a frissítő víz, na meg gyorsan meg is száradnak. A kicsik sokat nyüszögnek, de amint ölbe kerülnek, abba marad a sírás. A gondozóik mindent megtesznek értük, azonban vannak olyan betegségek, amik nagy veszélyt jelentenek rájuk a telepen.

„Sajnos számukra az ebtelepen lévő körülmények kockázatosak. Sokkal nagyobb a kockázat, mint felnőtt kutyák esetében. Nagyon sok betegség veszélyezteti őket. Köztük a parvovírus a legveszélyesebb, de külső-belső paraziták, bélférgek, szívférgesség, giardia, rengeteg olyan betegség van, ami sajnos az életükbe is kerülhet, úgyhogy annál jobb lenne, minél hamarabb kikerülnének innen az ebtelepről. Mindent megteszünk, sok helyen hirdetjük őket, hogy gazdához kerüljenek, mert az lenne számukra a legbiztonságosabb” - hangsúlyozta Fidrus Péter, az Ózdi Állategészségügyi Telep telepvezetője.

A kicsiknek tehát annál több esélyük van, minél hamarabb kikerülnek egy gondoskodó családhoz. Ha valaki beléjük szeret a Kovács-Hagyó Gyula úti telephelyen személyesen találkozhat velük.