Tök-jó!
Szabadidő
2021. okt. 26.

Tök-jó!

A Halloween-hez kapcsolódó játszóházzal várták a gyerekeket az Árpád Vezér Úti Fiókkönyvtárban tegnap délután.

Már a dekoráció is sokat elárult az Ózdi Városi Könyvtár következő programjáról. Az Árpád Vezér Úti Fiókkönyvtárba belépve ugyanis boszorkányok, denevérek, pókok, de még fekete macska is fogadta a látogatókat. Az intézmény Tök-jó! nevű játszóházán összesen húsz gyerek vett részt, akik elsőként az ünnephez kapcsolódóan hallhattak információkat és kézműveskedésre is volt lehetőség.

„Most egy szünidei játszóház van, hiszen ezen a héten már az őszi szünet zajlik. Mivel közeledik a Halloween ünnepe, ezért ilyen tökös, denevéres játszó délutánt tartunk. Most a tökökkel kezdtünk, és a program második részében pedig a denevérek fognak szerepelni. A barkácsolás mellé természetesen nagyon kedves mesékkel, zenékkel, daltanulással, játékokkal kedveskedünk még a gyerekeknek” - mondta Császár Éva, az Ózdi Városi Könyvtár Árpád Vezér Úti Fiókkönyvtárának gyermekkönyvtárosa.

A Halloween eredetileg egy ősi kelta ünnep, amelyet október 31-én, elsősorban angolszász országokban tartanak. A hiedelem szerint ezen a napon a holtak valamilyen formában visszatérnek, és beköltözhetnek az élőkbe. Az emberek emiatt öltenek álcázó jelmezeket, hogy ezzel zavarják meg az elhunytak szellemeit. Hazánkban a 2000-es évek elején vált népszerűvé ez az ünnep. Ekkor kezdtek el halloween-i bulikat, összejöveteleket szervezni. Ez alól pedig az oktatási intézmények sem kivételek, hiszen a gyerekek többsége nagyon várja ezt a napot.

„Nagyon jó ez a program. Eddig csináltunk tököket és egy denevért” - emelte ki Kis-Papp Lóránt.

„Nekem eddig nagyon tetszik, és még nem jártam itt, de már nagyon szerettem volna eljönni, mindig is nagyon érdekelt, hogy milyen lehet egy ilyen könyvtárfoglalkozás” - fogalmazott Kiss Odett Ágnes.

„Tököket csináltunk és kézműveskedni fogunk még, és azt mondta Éva néni, hogy diafilmet fogunk nézni” - nyilatkozta Hrivnyák Hanga.

A délután folyamán tök girlandot és denevérrel díszített lámpást is készítettek a gyerekek, de akár táncra is perdülhettek. A talpalávalót pedig stílusosan a 100 Folk Celsius zenekar, Tök jó című száma szolgáltatta.

A nap hátralévő részében székfoglalót játszottak, egy totó segítségével pedig tudásukat is felmérhették a résztvevők. A héten további halloween-i programmal is készül az intézmény. Szombaton ugyanis az Apró örömök családi klub keretein belül játszóházzal, mesesarokkal és kézműves foglalkozással is várják az érdeklődőket az Ózdi Városi Könyvtárban.