Vigyázzunk négylábú barátainkra is a nyári hőségben
Hírek
2024. júl. 5.

Vigyázzunk négylábú barátainkra is a nyári hőségben

Nagy melegben háziállataink fokozott figyelmet igényelnek, hiszen a hőség kis kedvenceinket is megviseli. Mindig biztosítsunk számukra friss ivóvizet és árnyékot adó helyet.

Nem szabad megfeledkeznünk az állatokról a nyári hőségben. Leghűségesebb társaink fokozott veszélynek vannak kitéve. Mivel nem képesek izzadni, nagyon rossz a hőleadásuk. Percek alatt megtörténhet a baj, egy zárt autóban, olyan helyen, ahol nem tud árnyékba húzódni, vagy ki van kötve láncon, fedél nélkül. Ilyenkor megnő a hőtolulás vagy más néven hőguta kockázata, amely akár végzetes is lehet az állat számára. Besűrűsödött nyál, felgyorsult lihegés, remegés, kitágult pupilla, de hányás és hasmenés is jelentkezhet tünetként.

„Ilyenkor intenzív ellátás nélkül, ami sajnálatos módon a lélegeztetést is jelenti, tehát gépi lélegeztetését, a teljes visszahűtését a betegnek, az infúziós kezelését, ezeket nagyon rövid időn belül kellene, hogy megkapja a kutya, különben a hőguta végzetes lehet. Erre nem biztos, hogy mindig és minden alkalommal lesz esély, ezért lenne nyilván a megelőzés a megoldás” - hangsúlyozta dr. Ádám Antal, állatorvos.

Dr. Ádám Antal azt is elmondta, hogy a kutyasétáltatást igyekezzünk kora reggelre és késő délutánra, estére időzíteni. Napközben nem csak a levegő, de az aszfalt is felforrósodik. Ez komoly égési sérülést okozhat kedvencünk tappancsán. A testmozgást is ezekre az órákra érdemes tenni, azonban a nagyobb fizikai terhelést kerülni kell. Mindig vigyünk magunkkal ivóvizet és itatótálkát négylábú barátunk számára ha elmegyünk otthonról, folyamatosan kínáljuk meg vele. Szükség esetén nedvesítsük be a fejét is.

„Én mindig hátra viszem sétálni az árnyékos részre, oda a fa alá szoktam elvinni. Ha meg hosszú távra indulunk, akkor viszek vizet. A víz nekik is ugyanolyan fontos, tehát azt muszáj” - mondta Hüvelyes Róbert.

Kedvenceink viselkedését érdemes figyelemmel kísérni a meleg időjárásban. Ha bármilyen abnormális vagy aggasztó jelet tapasztalunk, állatorvoshoz kell fordulni. Fontos, hogy minden szükséges intézkedést megtegyünk az állatok biztonságának és egészségének védelme érdekében a nyári hőség ideje alatt is.