Folytatódik a romos házak elbontása – Sajóvárkonyon zúgott fel a munkagép

Újabb romos házat bontottak el Sajóvárkonyon a településkép védelmi rendeletnek köszönhetően. Az ingatlan tulajdonosát nem tudták elérni, átadták az ügyet az adóhatóságnak.

A Mekcsey István út 95-ös számú ingatlant sokan fűrészüzemként emlegetik. Hosszas folyamat eredménye, amikor egy balesetveszélyes épület elbonthatóvá válik. Az önkormányzat sokat tesz a rendezett városkép megteremtéséért.

„A településkép védelmi rendeletünknek köszönhetően továbbra is folytatjuk a romos házaktól való megszabadulást. Ennek az a módja, hogy az önkormányzatnak lehetősége van most már felszólításokat, kötelezéseket és büntetéseket is kiadni azokra a magántulajdonú ingatlanokra, amiket nem tesznek rendbe tulajdonosaik” - emelte ki Janiczak Dávid, polgármester.

Ügygondnokot rendeltek ki a helyzet rendezése érdekében, mivel az ingatlan omlás- és balesetveszélyes állapotban volt, és többszöri felszólítás ellenére sem tett semmit az ügy érdekében a tulajdonos. A településképi kötelezési eljárás végigfutott, most a jogszabályi előírásoknak megfelelően cselekedtek.

„A tulajdonos külföldi, kerestük az ügyben, hogy rossz állapotú az ingatlan, felhívtuk rá a figyelmét, sajnos nem reagált a megkereséseinkre, így a jogszabályi előírásoknak megfelelően az önkormányzat a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak átadta az ügyet” - mondta Szaniszló Károly településkép-védelmi referens.

Sajóvárkony térségében sem ez volt az egyetlen épület, amely rontotta az összképet. A megbízott vállalkozó azt mondja, egy hasonló kaliberű házat egy délelőtt alatt elbontanak.

„Ez a terület nagyon frekventált ebből a szempontból, sok a romos épület. Már több épületet elbontottunk Ózdon és vonzáskörzetében. A NAV rendeli ki a közreműködő szervezeteket, a jelenlegi helyszínen is ez folyik. Elsősorban a balesetveszélyt szüntetjük meg, az építési törmelék most a helyszínen marad” - nyilatkozta Bahor Attila, a Tirmix Kft. ügyvezetője.

A törmelék elszállításáról később intézkednek, de máris rendezettebb képet mutat a környék. Az épület bontási költségei a tulajdonost terhelik, amelynek a behajtásáról a NAV gondoskodik.

(forrás)