Segítő szándék
Egészség
2021. okt. 27.

Segítő szándék

Közel hatvan személy jelent meg a mai véradáson a Civil Házban. Kézfertőtlenítővel és egy katalógussal gazdagodtak azok, akik ellátogattak az intézménybe.

Minden hónap utolsó szerdán megnyílik a Civil Ház ajtaja, ahol a Vöröskereszt munkatársai várják a helyieket. Ma is önkéntesek segédkeztek a lázmérésnél. Azzal, hogy vért adunk, bajba jutott embertársainkon segíthetünk. A donorok ahogy mindig, úgy most is hemoglobinszint- és állapotfelmérés, valamit orvosi konzultáció után feküdhettek a székbe. Számuk mindig változik.

„Az évek alatt azt tapasztaljuk, hogy folyamatosan csökken a véradó kedv, viszont minden hónapban más számokat tudunk hozni. Ez nagyon változékony. Attól is függ, hogy nyár van vagy tél. Az emberektől is, hogy egy betegesebb időszak van-e vagy nem” - mondta Buth Fanni, a Magyar Vöröskereszt Észak-Borsod Területi Szervezetének területi munkatársa.
 
Egy alkalommal négy és fél deciliter vért vesznek le a donoroktól. Ezzel a mennyiséggel akár három ember életét is megmenthetik. Emellett saját szervezetünkre is jótékony hatással van az új vér képződése. Irányított véradásra is van lehetőség. A mai napon sokan jöttek, hogy Pókos Jánoson segítsenek, aki egy operáció előtt állt.

„Nekem ez nagyon jó, még akkor is, ha valaki nem tud adni, de lelkileg velem vannak. Egy szívműtétem lesz, ahhoz gyűjtjük a vért. Sok rokonom és barátom itt van. Nagyon megérint ez engem, hogy ilyen sokan eljöttek miattam” - fogalmazott Pókos János.

„János barátomnak szüksége van a vérre, ezért jöttem. Úgy érzetem, hogy ezt mindenféleképpen meg kell tennem, hogy legyen elég vér a műtéthez” - hangsúlyozta Szabó Gábor.

A véradók a mai nap folyamán kézfertőtlenítővel és egy karácsonyi katalógussal is gazdagodtak. Közel hatvan személy érkezett az intézménybe, hogy embertársain segítsen.