Múlt és jelen
Kultúra
2021. okt. 28.

Múlt és jelen

Hamarosan megnyílik a domaházi hagyományőrzők kiállítása a Digitális Erőműben. A november 13-án tartandó esemény két helyszínen zajlik majd, amely gálaműsorral is kiegészül.

„Domaházi torony, de messzire ellátszik”. Ez a címe annak a kiállításmegnyitó ünnepségnek, amely a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. Digitális Erőműve és az ÓMÉK – Olvasó közös szervezésében valósul meg november 13-án. A nagyszabású esemény a Domaházi Hagyományőrző Egyesület megalakulásának évfordulójához kapcsolódik. Az állandó tárlat megvalósításának célja, hogy méltó emléket állítson a közösség kulturális- és művészeti tevékenységének.

„A középpontban elsősorban a Domaházi Hagyományőrző Egyesület áll. Ennek az ötven éves jubileumát ünnepeljük. Itt nemcsak az egyesületnek a képeit, videóanyagait, hanem a falunak az eszközeit, mezőgazdasági eszközeit, konyhai eszközeit is bemutatjuk. Egy kis szeletet mindenből. Úgy érzem, hogy nemcsak Domaháza, hanem az egész barkóság megjelenik” - emelte ki Kisbenedek Vilmos, a Domaházi Hagyományőrző Egyesület vezetője.

A kialakítás munkálatai során az egyesület tagjainak több kihívással is szembe kellett nézniük. Ilyen volt például az archív videóanyagok felkutatása, hiszen a tárlat audiovizuális elemekkel is kiegészül. A kiállításon megtalálhatók ezen kívül a falu építészeti elemei is. Ezek hű megjelenítése szintén nagy feladatot jelentett. Szerencsére azonban sokan segítettek. Így például a födém kialakításához használt faanyagok bontásra ítélt házakból kerültek ki, több adományozónak köszönhetően pedig különféle eszközök, többek között guzsaly, gereben és szövőszék is bekerült a kiállítás darabjai közé. A megvalósításában a Digitális Erőmű munkatársai is nagy segítséget nyújtottak. A novemberi ünnepséghez azonban egy további programelem is kapcsolódik majd, amelyet az ÓMÉK – Olvasó falain belül rendeznek meg.

„Az ÓMÉK létrejöttétől arra törekszik, hogy együttműködjön más intézményekkel, különösen kulturális intézményekkel. A Digitális Erőmű keresett meg minket, hogy van ez az ünnepi alkalom és jó lenne, hogyha együtt tudnánk működni abban, hogy náluk megnyílik a kiállítás, nálunk pedig, mivel a lehetőségek adottak hozzá, hogy itt a nagyszínpadon egy gálaműsor legyen. Ez azért is találkozott a mi elképzeléseinkkel, mert kilenc fellépő jelenik majd meg. Kilenc néptáncegyüttes tulajdonképpen élőzenekarral” - nyilatkozta Bukovinszky Zsolt, az ÓMÉK ügyvezető-főszerkesztője.

A több órás jubileumi gálaműsoron városunkat az Ózdi Néptánc Egyesület és a Szabad Szombat Táncegyüttes tagjai képviselik, de városunkon kívülről is érkeznek majd fellépő csoportok. A Digitális Erőmű és az ÓMÉK - Olvasó együttműködését az is jól mutatja, hogy az esemény két házigazdája az intézmény egy-egy munkatársa lesz. Az ingyenes programot az Ózdi Városi Televízió teljes terjedelmében rögzíti, így azt később a képernyők előtt ülő nézők is megtekinthetik.