Lányból nővé
Egészség
2021. nov. 3.

Lányból nővé

Lányból nővé címmel tartottak előadást a Magyar Vöröskereszt tagjai az Ózdi Petőfi Sándor Általános Iskola tanulóinak. A programot másodjára szervezik meg.

A menstruációs szegénység okozta problémák jelentősek hazánkban. Gyakran előfordul, hogy a tanulók azért hiányoznak az iskolából, mert nem engedhetik meg maguknak a szükséges higiéniai termékeket. A Magyar Vöröskereszt Lányból nővé programja e helyzet javítása érdekében jött létre még 2019-ben. Ettől kezdve olyan iskolákba látogattak el, ahol hátrányos helyzetű gyermekek tanulnak. Az ország minden területére eljutottak egy rövid oktató filmmel, amely segítségével felvilágosítják a hatodik osztályos lányokat a nővé válás folyamatáról, és igyekeznek jó tanácsokkal ellátni őket. Perge Anna, a Miskolci Egyetem Egészségtudományi karának tanársegéde állította össze a videóanyagot.

„Talán az egyik legjobb megközelítés erre, hogy nemcsak ismereteket kapnak, hanem gondolatokat ébresztenek és olyan kérdések merülhetnek fel, illetve fogalmazódhatnak meg bennük, amit eddig nem tudtak, nem mertek feltenni. A videóban említem is, hogy nyugodtan forduljanak olyan felnőtthöz, akiben megbíznak és tegyék fel a kérdéseiket” - mondta Perge Anna, a Miskolci Egyetem Egészségtudományi Karának tanársegéde.

A program másodjára indult el, így jutottak el Ózdra is. Az oktatás mellett egyébként az intézményeknek egy úgynevezett red cross dobozt is eljuttatnak, amelyet a lányok ingyen igénybe vehetnek. A Magyar Vöröskereszt ezzel próbálja segíteni őket, hogy ne maradjanak ki az oktatásból és minőségi, tiszta termékeket használjanak. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében egyébként már huszonöt település iskolájába helyeztek ki ilyen boxokat.

„Olyan településekre visszük el, olyan iskolákba, ahol az előzetes felmérések alapján többen élnek olyan gyermekek, fiatal lányok, akik hátrányos helyzetű családból érkeznek és előfordulhat, hogy esetleg nekik gondot okoz egy ilyen egészségügyi betét megvétele. Ezekben a dobozokban gyakorlatilag egészségügyi betétek vannak, amiket tavaszig ott is hagyunk az iskolákban, és újra feltöltjük, ha elfogyott” - nyilatkozta Ficsór-Kis Alicia, a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének kommunikációs munkatársa.

A program erre az évre szól, jövőre pedig ismét megpróbálják elindítani. A lányok figyelmesen hallgatták az előadást, beszélgettek, válaszoltak a felnőttek kérdéseire. Sokaknak jól jött ez a program, mert akadt olyan dolog, amiről még nem tudtak.

„Jó megtanulni, hogy már le tudom tölteni a telefonomra a menstruációs naplót” - emelte ki Váradi Anita Kitti, az Ózdi Petőfi Sándor Általános Iskola tanulója.

A cél egyébként az, hogy biztosítsák az egészségügyi termékeket, amivel enyhíthetik a menstruációs szegénység által kialakult helyzetet, illetve hogy a kisfilm segítségével az iskolások többet tudjanak meg a nővé válásról.