Téli tartalékolás
Város
2021. nov. 5.

Téli tartalékolás

Az ünnepekhez kapcsolódó termékek is megjelentek az ózdi piacon. Így az árusok pultjain a Mikulás csomagokban is gyakran fellelhető mandarin és a mák is megtalálható volt ma délelőtt.

Ma is bőséges kínálat várta azokat, akik kilátogattak az Ózdi Városi Piacra. Az árusok pultjain ebben az időszakban jellemzően a téli tartalékoláshoz szükséges termékek vannak túlsúlyban, de természetesen minden egyéb megtalálható a kereskedőknél. A zsákos burgonya és a hagyma iránt folyamatosan nagy az érdeklődés, de széles a kínálat a sütőtökfélékből is.

„Igencsak beérkezett a déli gyümölcs. Az ára még egy kicsit magas, a mandarinnak és a narancsnak, de ezek az árak nyilvánvalóan lejjebb fognak esni. Jelen pillanatban, amit a kedves vevők igazán visznek, az a savanyú káposztának való vágott káposzta és a téli káposzta” - mondta Fedora István, kereskedő.

Ez utóbbiakhoz sokan a tormát is előszeretettel használják fel, ami szintén megtalálható volt a piacon. Ám birsalmából is válogathattak a vásárlók. Az ünnepek közeledtével a mákot és a diót is sokan keresik. Ezért fontos kérdés, hogy ezek ára mennyiben változott a tavalyihoz képest.

„A máknak az ára közel ugyanannyi, mi legalábbis ugyanannyiért adjuk. A dióval van probléma, itt a környéken. Északon lefagyott, a fák tönkrementek, elfagytak, kihaltak, az emberek ezeket kivágják. Így a diónál van drágulás” - nyilatkozta Veres László, őstermelő.

A tapasztalatok alapján a mákra korábban nagyobb volt a kereslet, holott ez az élelmiszernövény nagyon egészséges. A mákolaj ugyanis rendkívül hatékony csonterősítő, emellett antidepresszáns hatással is bír. Így idegerősítésre, feszültségoldásra is felhasználható. A piacon persze nemcsak magunk részére, hanem tollas barátaink számára is vásárolhatunk.

„Madaraknak veszek magot, vagy két kilót. Van otthon tartalék, csak szeretném, hogy hétvégére legyen” - fogalmazott Icsó Béla.

A télálló almafajták is nagy választékban kaphatók, amelyek ára idén nagyon kedvező. Újdonság, hogy néhány napja létrehoztak egy csoportot Ózdi Városi Piac néven, amely nagy segítség lehet a vásárlóknak.

„Ezt a Facebook csoportot valójában a férjem hozta létre. Valakivel itt beszéltek, azt hiszem Kupás Dénessel, hogy az ózdi közösségnek remek alkalom lenne, ha volna egy Facebook csoport, hiszen az emberek online élnek mindenhol. Ezen az oldalon tudnának érdeklődni, hiszen ő lefényképezi az árakat, a termékeket. Ő minden reggel hajnali öt órakor figyeli, aki nyitva van” - emelte ki Bakos Zsoltné, eladó.

A csoportnak jelenleg közel négyszáz tagja van, ami egyébként nyilvános. Így ahhoz bárki csatlakozhat, aki szeretne naprakész információkat kapni. Holnap, vagyis november 6-án az Ózdi Kézműves Piac árusai a megszokott helyen várják az érdeklődőket.