Könyvből szobrok
Kultúra
2021. nov. 16.

Könyvből szobrok

Könyvekből készültek a karácsonyi díszek az Ózdi Városi Könyvtárban. Guzsvány Józsefné, könyvszobrász tartott kézműves foglalkozást az érdeklődőknek.

Szeptember végén nyílt meg Guzsvány Józsefné kiállítása az Ózdi Városi Könyvtárban. Ekkor az érdeklődők a hölgy által készített könyvszobrászati alkotásokat tekinthették meg. Ez alkalommal egy foglalkozást tartott az intézményben. A megjelentek karácsonyi zenét hallgatva készülhettek az ünnepekre.

„Kézműves foglalkozással készültünk, amikor is már az ünnepekre gondoltunk, hogy aki szeretné megtanulni a könyvszobrászatot, illetve a könyvszobrászat által szeretne valamilyen saját készítésű ajándékkal kedveskedni a barátainak, rokonainak, arra egy nagyszerű lehetőség a mai délelőtt. Katika segítségével, aki már ismeri a könyvszobrászatot és kiállítása is volt nálunk, be tudjuk ezt mutatni” - mondta Csörgőné Csépányi Krisztina, az Ózdi Városi Könyvtár megbízott intézményvezetője.

A borsodnádasdi hölgy néhány évvel ezelőtt kezdett el hobbiként foglalkozni a könyvszobrászattal. A rendkívüli türelmet és precizitást igénylő munkafolyamatok egyes lépéseit az internet segítségével sajátította el. A kézműves foglalkozás során bemutatta másoknak tudását, és segített nekik belerázódni az alkotásba.

„Amiket most csinálunk az egészen más jellegű, ilyen karácsonyi. Gyerekeknek is könnyen elkészíthető dolgokat szedtünk össze. Ugyanúgy, mint a könyvszobrászatnál az internet segítségével tanulgattam meg ezeket is. Örömmel adom át a tudásomat, mert alkotni jó” - fogalmazott Guzsvány Józsefné, könyvszobrász.

Az érdeklődők könyvből készíthettek hóembert, angyalkát, karácsonyfát, valamint asztaldíszeket és gyertyát is. Az alkotási folyamat hosszadalmas, de mindenki lelkesen készítette az általa választott formát, ami lassan kezdett kirajzolódni.

„Én láttam a kiállítás megnyitón, nagyon megfogott ez a technika és kíváncsi voltam rá. Örömmel vettem a híradásból, hogy lesz ma ez a játszóház és eljöttem, hogy megismerkedjek a technikával és tanulhassak egy új dolgot. Egy hóembert választottam, azt próbálom elkészíteni” - nyilatkozta Kovács Ottóné Éva.

Guzsvány Józsefné az évben tervez még egy foglalkozást, számításai szerint még ebben a hónapban, vagyis november 24-én tartja meg, akkor is várja az érdeklődőket. Akkor egy újabb, a kvilling nevet viselő technikát tanítja meg az összegyűlteknek. Karácsonyi csillagokat fog készíteni.