Pályaválasztás előtt
Oktatás
2021. nov. 16.

Pályaválasztás előtt

Nyílt napot tartottak ma délelőtt a SZIKSZI-ben. A vírushelyzetre való tekintettel az órák látogatását előzetes bejelentkezéshez kötötték.

Idén is megtöltötték a Széchényi István Katolikus Technikum és Gimnázium tornatermét az általános iskolás diákok. A nyílt napra érkezőket Hajdu Krisztián, az intézmény vezetője köszöntötte. Egy rövid diavetítés után tájékoztatást tartott az iskolában elérhető képzésekről, programokról és elvárásokról egyaránt. A tavalyi évben a vírushelyzet miatt nem tudták megtartani ezt az alkalmat, idén azonban nagyon készültek erre a napra.

„A tavalyi évben mi nem tudtunk hagyományos nyílt napot tartani, akkor egy autós mozival próbáltuk ezt a problémát áthidalni, úgyhogy úgy gondoltuk, hogy ebben az évben kiteszünk magunkért, az átlagostól jobban is. Elég sok munkát fektettünk a mai napba. Készítettünk egy weblapot, ahol előzetesen regisztrálhattak a tanulók az órák meglátogatására, hiszen a járványhelyzetre figyelni kellett. Nagy tömeget nem szerettünk volna semmiképpen az órákon” - mondta Hajdu Krisztián, a Széchényi István Katolikus Technikum és Gimnázium igazgatója.

A fiatalok számára előadásokkal is készültek, amelyek során nagyobb betekintést nyerhettek az előttük álló lehetőségekbe. Megtekinthették például a kangoo csoport tagjainak bemutatóját. Szőke Gábor, az iskola lelkésze is szólt néhány biztató szót a megjelentekhez és motiválta őket, hogy a SZIKSZI mellett döntsenek. A közös program után csoportokra bomlottak és elindultak felfedezni az épületet.

„Úgy érzem, hogy itt rengeteget tudok tanulni erről az iskoláról, és el is tudom dönteni, hogy tényleg itt tanuljak” - nyilatkozta Varga Sára.

A tanulók tizenkét órát nézhettek meg, amit az intézmény előzetes regisztrációhoz kötött a vírushelyzet miatt. Azonban nem ez volt az egyetlen óvintézkedés. Azoknak a diákoknak, akik nem vettek részt a nyílt napos órákon, pályaorientációs bemutatót tartottak a Kaszinó és az Olvasó épületében.

„Három egyetem jelezte a részvételét. A Miskolci Egyetem, a Debreceni Egyetem, illetve az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem képviselői jönnek. Azért, hogy ott se legyünk túl sokan, vannak olyan csoportok akik egyrészt önismereti, játékos foglalkozáson vesznek részt egy másik épületben, illetve több tanulónk, a kilencedik évfolyam otthon fog pályaorientációval foglalkozni, például teszteket töltenek ki és szövegértéses feladatokat fognak majd megoldani” - emelte ki Jene Andrásné, a Széchényi István Katolikus Technikum és Gimnázium igazgatóhelyettese.

A diákok a nap folyamán feltehették kérdéseiket az oktatással, az intézménnyel és a felvételivel kapcsolatban is. Az iskola vezetői remélik, hogy mindenki választ kapott felvetéseire és szeptemberben már őket is a szikszis tanulók köreiben köszönthetik majd.