Fokozódó vírushelyzet
Hírek
2021. nov. 19.

Fokozódó vírushelyzet

Szombattól ismét kötelező szájat és orrot eltakaró maszkot viselni a zárt terekben. Az általunk megkérdezett helyiek többsége egyetért a szigorítással.

Csak tegnap 11289 magyar állampolgár fertőződött meg koronavírussal, valamint 135 személy hunyt el. 6122 covidos beteget ápolnak kórházban, közülük 613-an vannak lélegeztetőgépen. Ebből is látszik, hogy javában tart a negyedik hullám. Ennek függvényében a kormány azt a döntést hozta meg, hogy szombattól ismét kötelező lesz szájat és orrot eltakaró maszkot viselnünk a zárt terekben. Orbán Viktor miniszterelnök ma reggeli rádióinterjújában is a járványkezelés állt a középpontjában.

„Egy biztos, hogy minden virológus szerint nyakig vagyunk a negyedik hullámban. A neheze ezután következik, tehát nem túl vagyunk a csúcsponton, hanem az még vár ránk. Ezért a számok is emelkedni fognak. Mindenki elkaphatja a vírust, az nem mindegy, hogy milyen következményekkel” - mondta Orbán Viktor, miniszterelnök.

A maszkviselés a korábbi idők tapasztalatai szerint egyébként az egyik legmegosztóbb intézkedés. Az újra bevezetett szigorítással kapcsolatban kikértük az ózdiak véleményét is. Többségük örömmel fogadta a döntést.

„Szerintem ez egy jó jó dolog, mert így kevésbé betegszenek meg az emberek. Ezt én egy jó dolognak tartom” - nyilatkozta Sándor Vivien.

„Helyesnek tartom, sőt most is a postáról jövök, már feltettem a maszkot. Tehát ha üzletbe is megyek, nem csak rendelőbe vagy vizsgálatba. Megyünk a harmadik oltásra is, be vagyunk jelentkezve. Helyesnek tartom. Nemcsak saját magamat védem, hanem a családtagjaimat és ismerőseimet is” - hangsúlyozta Koós Gyuláné.

„Jó dolognak tartom. Csak egy réteg nem tartja be az a baj” - fogalmazott Váradi Károly.

A szakemberek szerint december közepén tetőzhet a negyedik hullám. Az illetékesek mindenkit arra kérnek, hogy lehetőség szerint vegyék fel az oltást. Annak érdekében, hogy még egyszerűbbé tegyék a vakcinák elérését, akcióhetet indítanak november 22-től november 28-ig, amikor regisztráció és időpontfoglalás nélkül is meg lehet jelenni az oltópontokon. Az Almási Balogh Pál Kórházban reggel héttől este hétig fogadják a még oltatlanokat, és akár az elmaradt második, harmadik megerősítő oltást felvenni kívánókat is. A kormanyhivatal.hu tájékoztatása szerint városunkban az egészségügyi intézményen belül is kapacitást növeltek: tíz pontot is kijelöltek erre a célra, így többek között a rendelőintézetben a harmadik emeleten, a reumatológián és az onkológián is felvehető az oltás. Hozzájáruló nyilatkozat a helyszínen is elérhető lesz. Ötféle vakcina áll majd rendelkezésre: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen és Sinopharm. A Szputnyik már elfogyott.

Kép forrása: MTI