Papírból készül
Szabadidő
2021. nov. 26.

Papírból készül

Quilling technikával alkottak díszeket a könyvtárban. A programot Guzsvány Józsefné tartotta. Az érdeklődők megtanulhatták, hogyan tudnak otthon karácsonyi csillagokat készíteni.

November tizenhatodikán Guzsvány Józsefné egy könyvszobrász foglalkozást tartott az Ózdi Városi Könyvtárban. Az érdeklődők kötetekből alkothattak hóembert, angyalkát, karácsonyfát, valamint asztaldíszeket és gyertyát is. A mai alkalommal pedig a quilling technikával készíthettek díszeket a megjelentek.

„Másodjára rendezzük meg az adventi kézműves foglalkozásunkat. Ezt azért is hirdettük, hogy aki szeretne maga által készített kézműves tárgyat ajándékozni, az itt el tudja készíteni. Illetve karácsonyfára is készíthetnek az érdeklődők díszeket. Így ez ezeknek a személyeknek kiváló lehetőséget biztosít” - mondta Csörgőné Csépányi Krisztina, az Ózdi Városi Könyvtár megbízott intézményvezetője.

Guzsvány Józsefné körülbelül hat éve foglalkozik ezzel a módszerrel. Az internet segítségével sajátította el a technikát, mára már azonban szebbnél szebb díszeket alkot. A papírcsíkokat úgynevezett quilling toll segítségével kell feltekerni, majd ebből különböző alap mintákat lehet készíteni. Ezek sokféleképpen variálhatóak és varázslatos eredmények születhetnek általuk.

„Ha megtetszik valami, például egy kép az interneten, akkor azt elgondolom, hogy át lehetne-e tenni papírcsíkra is. Azokat szoktam elkészíteni. Valami sikerül valami nem, van ami nagyon szépre sikerül. Minden gyakorlat kérdése. Az a baj, hogy mindent egyszerre szeretnék csinálni. Nagyon sok technikát szeretek kipróbálni” - nyilatkozta Guzsvány Józsefné, kreatív alkotó.  

A kezdőknek érdemes az 5 mm-es szélességű papírcsíkokkal elkezdeni a quilling technika tanulását. Az ehhez szükséges kellékeket egy internetes oldalról lehet megrendelni egy csomagban, melyben minden alap hozzávaló megtalálható. A világhálón különféle fényképeket és videókat lehet találni, melyek segítenek a díszek elkészítésében. Érdemes az egyszerűbbekkel kezdeni, mint például a virág és a pillangó.