Madarak és ünnepek
Kultúra
2021. dec. 1.

Madarak és ünnepek

Telegdi Ágnessel találkozhattak a gyerekek az Árpád Vezér Úti Fiókkönyvtárban. Az írónő téli madármesékkel várta a kicsiket, de a programon az ünnepek is előtérbe kerültek.

Figyelmesen hallgatták a Vasvár Úti Általános Iskola második osztályos tanulói Telegdi Ágnest, aki téli madármesékkel készült a mostani találkozóra. A természetfotózással is foglalkozó írónő többször járt már városunkban, így a helyiek korábban is találkozhattak már vele. A mai témához kapcsolódóan két történettel várta a kicsiket, akik maguk is megosztották gondolataikat az apró tollas jószágokról. Persze az ünnepek is előtérbe kerültek.

„Advent kezdődött, hiszen most december 1-je van. Ha körülnézünk, akkor adventi naptárakat látunk könyvekből kirakva. Úgyhogy egy kis karácsony várás is volt, és ezt kötöttem össze az állatokkal. Szerintem egy remek kis délelőtt volt. A madarak kapcsán kiderült, hogy azért ők is etetnek madarakat, figyelnek rájuk, figyelnek a környezetükre is. Szeretném, hogy ha a könyveimet kikölcsönzik, akkor abból egy olvasásélmény legyen” - mondta Telegdi Ágnes, Libri Aranykönyv-díjas író, természetfotós.

Az írónő állatokról szóló sorozatának jelenleg a tizennegyedik részén dolgozik. Ennek témája a Balaton, illetve a Balaton környéki vízi világ. Hamarosan pedig egy madaras naptára is megjelenik. Az író-olvasó találkozón persze más állatok is szóba kerültek.

„Nagyon jó volt. Beszélt mókusokról, cinegéről” - emelte ki Molnár Anna Regina.

Az ilyen jellegű találkozók általában kézműveskedéssel is kiegészülnek. Ilyenkor a gyerekek egy-egy tárgyat készítenek el, amelyet aztán hazavihetnek magukkal. A jelenlegi helyzet miatt azonban ez nem volt megoldható, de a kicsik így sem maradtak ajándék nélkül.

„Jó volt, jól éreztem magam. Még nem láttam, de kedves volt, és adott nekünk ajándékot. Nem is egyformát, úgyhogy így jó volt” - nyilatkozta Szajkó Kendra.

Telegdi Ágnes egyébként nemcsak gyerekek, hanem felnőttek számára is tart foglalkozásokat, amelyek a néprajzhoz, a téli ünnepkörhöz, illetve a karácsonyhoz kapcsolódnak. Egyik mesekönyv sorozatához kötődően pedig saját mackókiállítása is van. Ezért bízik abban, hogy Barnabás maci szobáját, díszleteit az ózdi közönség is hamarosan megtekintheti majd.