Az ünnep jegyében
Szabadidő
2021. dec. 5.

Az ünnep jegyében

Adventi kirakodó vásárt tartottak az NFÉ-ben. A programon helyi kézműves termékekből válogathattak a résztvevők, akik karácsonyi filmeket is megtekinthettek.

Kellemes hangulat fogadta azokat, akik beléptek a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark előcsarnokába. Mindez persze nemcsak a karácsonyi dekorációknak volt köszönhető, hanem azoknak a termékeknek is, amelyek az ünnepet idézték. A kínálatban kézműves csokoládék, különleges teák, mézek közül is válogathattak a látogatók. Persze annak sem kellett üres kézzel távoznia, aki mézeskalácsot, vagy egyéb, dekorációs terméket szeretett volna vásárolni. Az NFÉ munkatársai egyébként évről-évre megszervezik ezt a programot, amelynek több visszatérő vendége is van.
 
„A kezdetek kezdetétől fogva részt veszünk az NFÉ által kezdeményezett kirakodó vásáron. Először csak mézes termékekkel, aztán bővült a repertoárunk mindenfélével, például kézműves termékekkel. Manókat, kispárnákat, kis díszeket, fenyőket, famunkákat, amit a kollégák készítenek gyerekekkel, vagy egyedül” - emelte ki Feczkó Sándorné, a Csillagfürt EGYMI munkatársa.

A termékek értékesítéséből származó bevételt a Csillagfürt EGYMI az intézményben tanuló gyerekek javára fordítja. Így elsősorban eszközök beszerzésére, játékokra, továbbá szabadidős programokra. A látogatók asztali- és karácsonyi díszekből, dekorációkból, mécsesekből is válogathattak, de a kézműves csokoládé kínálat is bőséges volt. Ezek közt pedig már a karácsonyi hangulatot idéző formák is megjelentek.

„A korábbi években is zajlott már nálunk adventi kirakodó. A recepció fogadóterünkben bonyolítottuk minden alkalommal. Ezeken az alkalmakon is törekedtünk arra, hogy a helyi kézműves termelőknek a termékeit kínáljuk, illetve őket hívjuk meg. Nincs ez másként idén sem, sőt az ősszel zajló tematikus estjeinknek is résztvevői voltak ők. Így gyakorlatilag ez a folyamatos jelenlét és kapcsolat most összeforrt” - fogalmazott dr. Ádám Eszter, a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark intézményvezetője.

Az adventi kirakodó vásárral párhuzamosan az emeleten folyamatosan zajlottak a vetítések. Így, aki inkább egy-egy történetben szeretett volna elmerülni, három karácsonyi film közül is válogathatott. A Nemzeti Filmtörténeti Élménypark persze nemcsak kulturális programokkal várja a látogatókat. Az intézmény számára ugyanis a kezdetektől fogva kiemelten fontos a karitatív jellegű események, akciók szervezése is. Így néhány napja a Magyar Vöröskereszttel együttműködve véradást szerveztek, de egyéb módon is igyekeznek segíteni a rászorulókon. A tematikus estek pedig a következő évben is folytatódnak.