Adventi népszokások
Kultúra
2021. dec. 21.

Adventi népszokások

Évadzáró foglalkozását tartotta meg a Lajos Árpád Honismereti Kör, amelyen az adventi népszokások kerültek előtérbe. A szervezet jövőre ünnepli hatvanötödik születésnapját.

Az ünnepi időszakhoz kapcsolódó témát jártak körül a Lajos Árpád Honismereti Kör évadzáró foglalkozásának résztvevői. A szervezet vezetője, Döbör Istvánné az országosan is ismert népszokások mellett előadásában a Hangony-völgy hiedelmeit is érintette. Emellett Szentsimon, Uraj és Susa is fókuszba került. A programon nemcsak felnőttek, hanem a fiatalabb korosztály is képviseltette magát.

„Boldog vagyok, mert ilyenkor együtt lehet a család. Szeretetben tudjuk együtt átélni a karácsonyt” - mondta Török Anna, a Vasvár Úti Általános Iskola tanulója.

A képekkel is illusztrált előadás során elsőként a jeles napok kerültek előtérbe, majd az adventi időszakkal kapcsolatos tudnivalókat ismerhették meg a jelenlévők. Döbör Istvánné ezek mellett a különféle tiltásokról is osztott meg érdekes információkat. Persze a betlehemezésről és Szent Miklós napjáról is szó volt. A honismereti kör jövő év elején a Ruhagyár történetével foglalkozik majd. Persze a következő hónapokra is vannak már tervek.

„Kulcsár Józsefnének lesz az előadása, amit februárra tervezünk. Ő nagyon sokoldalú és az étkezési szokásokkal kapcsolatban már jelentős gyűjtőmunkát végzett Szentsimonban. Ezt könyv alakban már ki is adták, és a barkóságról szóló könyvben is olvashattunk róla. A múlt évben pedig egy pályázatban a farkaslyuki bányász étkezési szokásokat dolgozta fel. Egyelőre ezt tervezzük” - nyilatkozta Döbör Istvánné, a Lajos Árpád Honismereti Kör vezetője.

Márciusban a Honismeret Napja alkalmából Bél Mátyás születésnapjára emlékeznek, amelyet minden évben diákok részvételével rendeznek meg. A következő esztendő azonban egyéb szempontból is különleges, hiszen a Lajos Árpád Honismereti Kör 2022-ben ünnepli megalakulásának 65. évfordulóját. Emellett szeretnék a járvány miatt elmaradt előadásokat is pótolni.