A Talamba Ütőegyüttes adott koncertet az ÓMÉK-Olvasóban
Kultúra
2024. jan. 18.

A Talamba Ütőegyüttes adott koncertet az ÓMÉK-Olvasóban

A nézők az őskortól egészen napjainkig több mint ötven ütős hangszer segítségével utazhattak a zene világában.

Bár a talamba, mint hangszer nem szólalt meg a koncerten, de így is számos zenei csemegével szolgáltak az ütőegyüttes tagjai, akik már nem először léptek színpadra városunkban. Az első dallamokkal egy mamutvadászatra hívták meg a közönséget.

2018-ban velük indult újra a Filharmónia Magyarország Kft. komolyzenei ifjúsági hangversenybérlet sorozata, melyhez az Olvasó is csatlakozott. Az évet a Talamba Ütőegyüttes nyitotta meg.

„Ez egy közel ötven-ötvenöt perces koncertélményt nyújtó előadás, ami az Adorján Lajos teremben kerül megrendezésre. A Liszt Ferenc-díjas ütőegyüttes 1999 óta turnézik Magyarországon, és a mai napon Ózd a negyedik állomása” - nyilatkozta Fábián-Dobos Eszter, az ÓMÉK művelődési ágazatvezetője.

Az együttes többek között Brazíliába is elkalauzolta a közönséget, akik nagyon bátran, hangos tapssal és énekkel kapcsolódtak a műsorba. Latin-amerikai tánczenét is játszottak. A Karib-szigetekről való, leginkább hatalmas leveses kondérra emlékeztető hangszerrel gondolatban bárki a homokos tengerparton találhatta magát, színes koktélokkal a kezében. De több érdekes és különös hangszert is bemutattak a közönségnek.

„Egyet akkor kiemelnék a sok közül, amit Hawaiiról hoztuk. Ez egy óceándob, az a neve. Majd itt az előadás során is meg fog szólalni. Teljesen olyan hangja van, mint hogyha ott csücsülne a Csendes-óceán partján és hallgatná, hogy hogyan hullámzik az óceán. Nagyon érdekes hanghatás. Ez inkább a természet hangokat adja vissza és a festő hangszerek közé tartozik. Ebből nekünk sokféle van. Eső, szél, mennydörgés, madárcsicsergés, bármit tudunk utánozni. A mai napra az óceándobot hoztuk el” - mondta Zombor Levente, a Talamba Ütőegyüttes vezetője.

Az előadás egy különleges hangulatú, humoros történetekkel megtűzdelt izgalmas zenei utazásra invitálta a közönséget, akik nagyon jól szórakoztak. Dél amerikai, afrikai és spanyol zenék szólaltak meg a hangszereken, amelyek sokasága teljes egészében betöltötte a színpadot. A nézők sorai között a gyerekeken kívül leginkább felnőttek foglaltak helyet. Sokan lelkes rajongói a Talamba Ütőegyüttesnek.

„A Muzsikál az erdő című rendezvényen találkoztam velük először és azóta, hogyha tehetem és hogyha tudom, hogy a környéken járnak, akkor felkeresem a rendezvényeket, ahol megtalálhatóak. Egyébként nem is gondoltam, hogy ennyire szeretem az ütős zenét, de már alig várom, hogy beülhessek végre és hallgathassam” - fogalmazott Vámos Fruzsina.

A muzsikusokból a koncert alatt látható módon áradt a zene szeretete és az egymás iránti barátság ereje. Különleges humoruk, hangszereik érdekes hangzása olyan hangulatot árasztott, ami pillanatok alatt rabul ejtette a nézőket korosztálytól függetlenül.