Hideg időjárás
Város
2022. jan. 12.

Hideg időjárás

Az elmúlt napokban éjszakánként nagyon lehűlt a levegő. Fontos, hogy nyitott szemmel járjunk az utcán, hogyha valaki bajban van, segítségére siethessünk.

Az elmúlt pár napban azt tapasztalhattuk, hogy egyre hidegebb és csípősebb a levegő, főleg az éjszakai és reggeli órákban. Ebben az időszakban kiemelt figyelmet kellene fordítanunk a réteges, meleg öltözködésre. Fokozottan védjük a legérzékenyebb testrészeinket: a fejünket, nyakunkat és kezünket. Az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény munkatársai az Élelmiszerbank segítségével hétfőn, szerdán és pénteken kenyeret, zsömlét és édes péksüteményeket osztanak a rászorulóknak. Fontos, hogy nyitott szemmel járjunk az utcán, hogyha valaki bajban van, segítségére siethessünk.

„Először is rendőrséget vagy a mentőket hívnám. Volt már rá egy pár évvel ezelőtt példa. Ha pedig a környezetemben volna egy ilyen illető, akkor adnék neki meleg ruhát” - mondta Szendi Istvánné.

„Elsősorban a mentőt hívnám. Én megtenném. Nem tudnám, hogy milyen állapotban van. Megvárnám még odaérnek és a felelősséget a továbbiakban áthárítanám rájuk” - nyilatkozta Czikora Gáborné.

Az intézmény szívesen fogad különböző adományokat. Ha rendelkezünk otthonunkban nem használt, jó állapotban lévő ruhadarabbal, takaróval, akkor azt a József Attila úton lévő egységbe vihetjük be hétköznaponként reggel nyolc órától este hat óráig. Ott a dolgozók elraktározzák őket, és azoknak a személyeknek adják oda, akiknek szükségük van rájuk. A tartós hideg akár testi épséget és életet is veszélyeztethet. A Magyar Vöröskereszt weboldalán is található egy tájékoztató, amelyben felhívják a figyelmet arra, hogy ebben az időszakban még jobban figyeljünk oda a fedél nélkül élőkre.

„Ha az utcán közlekedve láthatóan segítségre szoruló hajléktalan emberrel találkozunk, akivel lehet kommunikálni, a legfontosabb, hogy hívjuk a regionális diszpécserszolgálatot a 06-46/530-268-as telefonszámon. Ezáltal az utcai szolgálatok vagy a krízisautók értesülhetnek arról, hogy valaki ellátásra vár, és meg tudják tenni a szükséges intézkedéseket. Ha a személlyel nem lehet kommunikálni, szólításunkra nem reagál, akkor haladéktalanul értesíteni kell az Országos Mentőszolgálatot, a 112-es telefonszámon” - áll a Magyar Vöröskereszt tájékoztatójában.

A téli időszakban a hajléktalanokkal foglalkozó szervezetek szorosabb kapcsolatot tartanak fenn a rendőrség és a mentőszolgálat munkatársaival. Az elmúlt évben is sok segítséget kaptak az említett szervektől. Emellett a helyi szakemberek folyamatos kapcsolatban állnak az Észak-Magyarországi Regionális Diszpécserszolgálattal a szállás nélkül élő személyek érdekében.