Eredményes nyomozás
Rendőrség
2022. jan. 20.

Eredményes nyomozás

Letartóztatták a sorozatbetörőt. A 41 éves férfi Ózd hétvégi házas területein összesen öt betörést követett el kevesebb, mint egy hónap alatt, de más bűncselekmények is vannak a rovásán.

A hétvégi házas övezetekben található ingatlanokat, főként a téli időszakban ritkábban látogatják tulajdonosaik, pontosan ezért válik a betörők, tolvajok célpontjává. Bár a hatóságok folyamatosan és visszatérően figyelemmel kísérik a külterületeket, azért sokszor megtörténik a baj.

„Lopás elkövetésének gyanúja miatt indult eljárás egy helyi, 41 éves férfivel szemben, aki ezidáig öt hétvégi házba, illetve melléképületbe tört be, ahonnan különböző használati tárgyakat tulajdonított el. Kollégáim beazonosították a férfit. Gyanúsítottként kihallgatták. Gondoskodtak őrizetbe vételéről, a bíróság pedig előzetes letartóztatásba helyezte” - mondta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

A férfi az ingatlanokat, illetve az udvarukon lévő tárolókat is fosztogatta. Túlnyomó többségében akkumulátoros fúrókat, csavarozókat és egyéb szerszámokat lopott el. Az elkövetőnek több minden is van a rovásán. Korábban is lopott már, és ezekkel az ügyekkel kapcsolatban is büntetőeljárás van folyamatban vele szemben. A gyanúsított egyébként a terhére rótt bűncselekményeket beismerte. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint mi is tehetünk azért, hogy megelőzzük az ilyen esteket. Például szomszédainkkal is összebeszélhetünk és figyelhetünk egymás értékeire. De kiépíthetünk riasztórendszert is. Valamint, ha nyílászáróink állapota masszív, erős érzetet kelt, akkor a tolvaj eleve kizárja magában, hogy behatoljon. Felszerelhetünk rácsokat is az ajtókra, ablakokra, de egyéb más variációk is léteznek.

„A mai technikai vívmányokkal azért már saját magunk is tudunk tenni a védelemért. Például webkamerát is felhelyezhetünk, ezt kombinálhatjuk egy jelzőberendezéssel, akkor gyakorlatilag van egy mozgásérzékelőnk. Ez indítja magát a webkamerát, és akár a telefonunkon láthatjuk élőben, hogy mi történik a portánkon a hétvégi házunkban. Ha gyanús dolgot észlelünk, akkor közvetlenül azonnal értesíthetjük a rendőrséget” - nyilatkozta Janasóczki Attila, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Ha valaki hétvégi házához kiérve azt tapasztalja, hogy betörtek hozzá, az eredményes felderítés érdekében hagyja a helyszínt érintetlenül, és hívja azonnal a 112-es, vagy 107-es központi segélyhívó számok valamelyikét.