Rendben zajlott
Oktatás
2022. jan. 24.

Rendben zajlott

Lebonyolították a központi írásbeli vizsgát a hétvégén. A diákok magyar nyelvből és matematikából adtak számot tudásukról. Akik nem tudtak most megjelenni, január 27-én pótolhatják a teszt kitöltését.

Sok fiatal várakozott az egyik helyi középiskola előtt szombaton reggel. A diákok életük egyik meghatározó mérföldkövéhez érkeztek, hiszen megírták a központi írásbeli feladatsort. A Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnáziumban közel kétszázhúszan válaszoltak a kérdésekre. A tanulók két tantárgyból: magyar nyelvből és matematikából adtak számot tudásukról. A megoldásra feladatlaponként negyvenöt perc állt rendelkezésükre. A koronavírus járványra való tekintettel szigorúbb előírások szerint zajlott a vizsgázás.

„Az általános szabályok érvényesek. Maszkot kell viselniük a kollégáknak. A diákoknak csak javasolt. A pedagógusoknak javasolt még a gumikesztyű. Iratkaranténba kerülnek a dolgozatok. Kézfertőtlenítés van, és alapvetően csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni az intézménybe” - mondta Hajdu Krisztián, a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium igazgatója.

Az általános iskolákban már hónapokkal hamarabb elkezdik a felkészülést erre a tesztre. A diákok izgatottan várakoztak, hogy a tudásukat jól kamatoztathassák a lapokon és bebizonyíthassák érettségüket. Vannak fiatalok, akik az iskoláról több jó dolgot is hallottak, ezért szeretnének ide járni szeptembertől.

„A tanulmányi kirándulások és a sport” - emelte ki Herbák Botond.

„A SZIKSZI-be az informatikai ágazatra jelentkeztem. Nem tudom, hogy sikerülni fog-e a központi. Kicsit izgulok” - nyilatkozta Antal László.

Ma már megkezdődött a javítási folyamat. A pedagógusok kétszer ellenőriznek minden feladatlapot. Az Oktatási Hivatal honlapjáról letölthetőek a tesztek és a javítási-értékelési útmutatók is. Februárban pedig szóbeli elbeszélgetéssel folytatódik a procedúra. Ilyenkor leginkább a gyermekek kommunikációs és egyéb készségeit figyelik, nem tárgyi tudást mérnek. A felvételről vagy az elutasításról szóló értesítéseket április végén kapják meg a tanulók. Azok, akik nem tudtak most szombaton megjelenni, január 27-én pótolhatják a központi teszt kitöltését.