Ünnepi beszédek és kulturális műsor – 10 éve egyházi fenntartású a SZIKSZI
Oktatás
2024. ápr. 17.

Ünnepi beszédek és kulturális műsor – 10 éve egyházi fenntartású a SZIKSZI

Tíz éves egyházi fennállását ünnepelte a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium. Az eseményt az iskola tanulóinak kulturális műsora színesítette.

A tornateremben gyülekeztek a SZIKSZI-s diákok és pedagógusok. Számos meghívott vendég is helyet foglalt. Az intézmény most ünnepelte tíz éves egyházi fennállását. A 2013/14-es tanévben alakult át az iskola és tért vissza gyökereihez, hisz 1945-ben a római katolikus egyház hívta életre annak jogelődjét. A meghívott vendégeknek egy kis aprósággal kedveskedtek a diákok. Az ünnepségen először Janiczak Dávid polgármester szólt a megjelentekhez. Arról beszélt, hogy ennek az iskolának lelke van, és amiatt tud még mindig fennmaradni és élni.

„Onnantól kezdve, hogy egy iskolának lelke van, az életre kel. Ezt az életet, ezt ti biztosítjátok. A ti közösségeitekkel, a ti eredményeitekkel, a ti összefogásotokkal, a ti műsoraitokkal, a ti rendezvényeitekkel, mert jó szikszisnek lenni” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

Utána dr. Csuzda Gábor, a terület képviselője is megosztotta gondolatait. Az egyház és az állam, valamint az egyház és az önkormányzat együttműködésének fontosságáról beszélt.

„Ez az együttműködés értéket teremt. Én ebben hiszek. Ha rátok nézek, és ahogy részt vettünk a szent liturgián az Ív úti Római Katolikus Templomban, akkor pedig biztos is lettem benne, hogy ez az oktatási rendszer értéket képvisel és értéket teremt itt a városban” - emelte ki dr. Csuzda Gábor, területi képviselő.

Szőke Gábor római katolikus plébános is szólt a fiatalokhoz. József Attila Születésnapomra című költeményét dolgozta át az évforduló alkalmából.

„Tíz éve már, hogy a SZIKSZI kormányánál az egyház áll. S ez nem csecse-becse. Ajándék, mellyel meglepjük e tornatermi dísztermünk. Magunk-magunk” - mondta Szőke Gábor, római katolikus plébános.

Az iskola nyugalmazott igazgatója, dr. Benkőné Fehér Éva is részt vett az eseményen. Örömmel elevenítette fel, milyen volt, amikor egyházi fenntartásúvá vált az intézmény.

„Igazi öröm, megnyugvás volt számomra, hogy valamennyi kolléga, munkatárs, a tanulók és a szülők kiálltak az egyházi iskola ügye mellett. Nem volt senki, se diák, se munkatárs, aki el akart volna menni” - emlékezett vissza dr. Benkőné Fehér Éva, nyugalmazott igazgató.

Az iskola jelenlegi igazgatója, Hajdu Krisztián is köszöntötte a megjelenteket.

„Az a többlet, ami katolikus iskolaként minket jellemez, hogy a mi kezünket nemcsak a társunk fogja, hanem még valaki más is, aki vezet és átkarol minket. Nekünk pedig csak annyi a dolgunk, hogy rábízzuk magunkat és megtegyük mindazt, amire korlátainkon belül képesek vagyunk” - tette hozzá Hajdu Krisztián, a SZIKSZI igazgatója.

A nagy jelentőséggel bíró eseményen dr. Ternyák Csaba egri érsek is jelen volt, aki szintén felidézte a kezdeteket. Kiemelte, jó látni és hallani a beszámolókban, milyen közösség alakult ki az iskolában.

„Legyen hála a történelem urának, mert ő irányítja lépteinket és hogy ha beengedjük őt az életünkbe, akkor a boldogság az állandóan ott ólálkodik körülöttünk, ha beengedjük a szívünkbe” - fogalmazott dr. Ternyák Csaba, egri érsek.

A beszédeket követően a diákok kulturális műsora kezdődött. Verses, énekes produkciót adtak elő. Az iskola sikeres tornászai is készültek egy rövid bemutatóval, emelve ezzel az ünnepség színvonalát.