Közös ünneplés
Kultúra
2022. jan. 26.

Közös ünneplés

Kultúrnapi morzsa címmel szerveztek eseményt a Szeretet Gyermekei Alapítvány Ózdi Szép Szó Irodalmi Köre és a Szívklub közösen az Ózdi Városi Könyvtárban.

Már 2020-ban megszületett az összefogás gondolata az Ózdi Szép Szó Irodalmi Kör és a Szívklub vezetői között. Fontosnak tartják, hogy lássák egymás tevékenységét és ezt megmutassák másoknak is. Tavaly a pandémia miatt nem jött létre ez az együttműködés, idén azonban mindent megtettek, hogy létrehozzanak egy közös programot.

„A mai délután Kultúrnapi morzsa címmel egy irodalmi rendezvény volt, ahol a kultúra napját ünnepeltük. A Szeretet Gyermekei Alapítvány Ózdi Szép Szó Irodalmi Köre vezetőjével, Fazekasné Szabján Erikával szerveztük. Úgy gondoltuk, hogy ez méltó megünneplése lenne a kultúrának. Meghívtuk a Szívklub tagjait, és együtt egy ünnepi műsort adtak elő” - mondta Csörgőné Csépányi Krisztina, az Ózdi Városi Könyvtár intézményvezetője.

Janiczak Dávid, Ózd város polgármestere az esemény megnyitásaként szólt néhány szót az összegyűltekhez. Beszédében kiemelte, hogy mennyire fontos a kultúra ápolása, valamint visszaemlékezett azokra az időkre, amikor még ő is rímekbe öntötte gondolatait.

„Az én szívem is, lelkem is repesett sokáig, amíg még lehetősége volt. Polgármesterré választásom előtt minden hónapban eljártam ilyen foglalkozásokra, sőt még én is írtam kis verseket, amiket itt megosztottunk egymással. Sajnos ezek az idők nekem véget értek az elfoglaltságaim miatt, de azóta is lélekben mindig a körrel vagyok és mindig azokkal vagyok, akik az életükből oly sok időt és energiát szánnak arra, hogy a magyar kultúrát öregbítsék” - fogalmazott Janiczak Dávid, polgármester.

Az esemény során főként saját verseket adtak elő az irodalmi kör tagjai. Ezáltal is jobban megismerhették egymást, ugyanis beleláttak társaik gondolataiba és alkotói tevékenységébe egyaránt. Több zenei előadás is helyet kapott a repertoárban. Jórészt népdalok csendültek fel a délután során. A Szívklub vezetője, Levora Sándorné és a Mezei Virág Dalkör is színpadra állt. Az eseményt a Perdülő Nagyik csoportjának műsora zárta.

A szervezés során több dologra is figyelni kellett. A versek és a dalok összeállítására időt kellett szánni, hogy mindenki megmutathassa magát. Az esemény végén Janiczak Dávid polgármester minden résztvevőnek átnyújtott egy emléklapot.

„Tulajdonképpen az írók választottak, illetve a szereplők választották ki, hogy mit akarnak. Nekem az volt igazából a feladatom, hogy úgy rakjam össze, hogy ne nagyon ütközzenek egymással. Tehát hangulatilag egymást erősítsék ezek a művek” - nyilatkozta Fazekasné Szabján Erika, az Ózdi Szép Szó Irodalmi Körének vezetője.

A jövőbeli terveik között szerepel a Szép szó szokásos lapjának kiadása, amit általában április 11-én mutatnak be. Ennek főként az is a jelentősége, hogy az irodalmi kör ezen a napon alakult meg. Szeretnének könyvbemutatót és egy tábort is szervezni, azonban ez mind a járványhelyzet alakulásától függ majd.