Fejlesztés a gyerekekért
Oktatás
2022. jan. 28.

Fejlesztés a gyerekekért

Elkezdődött az új óvoda építése a Kazinczy Ferenc úton. Az Országos Óvodaépítési programnak köszönhetően a Magyar Katolikus Egyház hajtja végre a beruházást.

Január közepén kezdődött el annak a területnek a felmérése, amelyre a Magyar Katolikus Egyház óvodát épít. A szakemberek első körben a közművekkel egyeztettek, hogy az építési területen elkezdhessék a munkálatokat. A tereprendezést követően geodéta szakemberek érkeztek, akik kitűzték az alap helyét, és megadták a magassági szintet. Most már a talajkiemelési szakasznál tartanak. Az építésvezető elmondása alapján egy optikai kábelt találtak a földben, azonban ez nem sérült, és minden érintett szervet értesítettek ezzel kapcsolatban. Hozzátette azt is, hogy ilyen jó minőségű altalajjal még nem találkozott. Dr. Csuzda Gábor, a terület képviselője már nagyon várta a fejlesztést.

„Hatalmas öröm számomra, hogy itt a falu térségében valósul meg ennek az új óvodának az építése, melyet az Országos Óvodaépítési Programnak köszönhetően a Magyar Katolikus Egyház valósít meg. Jelenleg ez az intézmény az Alkotmány úti Óvodában működik, azonban az az épület már olyan korszerűsítésre szorul, amelyet az egyház nem hajtott végre, hanem úgy döntött, hogy egy új építményt fog építeni itt, a Kazinczy úton. Ennek a munkálatai kezdődtek el a napokban” - mondta dr. Csuzda Gábor, területi képviselő.

A döntés költséghatékonyabbnak bizonyult, főként az állami támogatásnak köszönhetően. A cél a fiatalok támogatása és magas szintű oktatásuk biztosítása, hiszen nem mindegy, milyen körülmények között töltik napjaikat. Riz Gábor, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos kiemelte, hogy ahol óvodát vagy bölcsődét építenek, ott a település jövőjében gondolkoznak.

„Én úgy gondolom, hogy Ózdon már több olyan intézmény van, amelyet az egyház működtet. Ebben az állammal, mint mondtam szorosan és közösen gondolkodnak. Az együttműködés lényege, hogy az állam gondoskodik a fenntartásnak az anyagi feltétléről, az egyház pedig azokról a tartalmakról, amelyek a hitéleten túl, a napi oktató-nevelő munkát is jelentik. Ezek az intézmények jól teljesítenek. Az ide járó gyermekek jó eséllyel kerülnek magasabb iskolákba és megalapozott tudással rendelkeznek. A most megépülő óvoda pont ezt a célt fogja szolgálni, hogy a szocializáció, a gyermeki lét ezen szakaszán megismerjék a gyermekek mindazt, ami a közösséghez való tartozást, és az azzal együtt járó felelősséget jelenti” - emelte ki Riz Gábor, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos.

Mischinger Ferenc, római katolikus plébános örül neki, hogy a kormány támogatja a fiatalok fejlődését. Az intézmény négy csoportos lesz, ami körülbelül száztíz férőhelyet jelent. A plébános szerint az egyházi intézmények a többihez hasonlóan a becsületre, tisztességre, kultúrára nevelik a gyerekeket, azonban itt van egy plusz motiváció, az Isten.

„Van egy főnök felettünk, aki szeretettel néz ránk, aki elküldte a fiát és példát adott az életre, a megbocsátásra, az irgalomra és egy keresztény iskola vagy óvoda talán ebben más. Vagy az, hogy a fenntartóknak tényleg csak ez a szándéka, nem anyagi vagy nem megfelelés, hanem hogy kineveljünk egy igazi, keresztény társadalmat” - fogalmazott Mischinger Ferenc, római katolikus plébános.

Kocska Ágnes, a II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda igazgatója arról számolt be, hogy a gyerekek már nagyon várják, hogy elkészüljön az új intézmény. Izgatottak, így napról napra figyelik a területen történő változásokat.

„Azok a gyerekek, akik a környéken laknak és látják, hogy itt már egy új óvoda épül, azok mindig ilyen kis hírekkel jönnek az iskolába. Az iskolások mindig megjegyzik, hogy milyen kár, hogy ők már nem óvodások. A kicsik óvodások, ők még kicsikék, nekik nagy meglepetés lesz a szép új óvoda” - nyilatkozta Kocska Ágnes, a II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda igazgatója.

A tervek szerint ez év végére felépül az intézmény. Természetesen ez sok mindentől függ, azonban a szakemberek remélik, hogy az eddigiekhez hasonlóan továbbra is zökkenőmentesen tudnak haladni. Az biztos, hogy a gyerekek a 2023/2024-es tanévet már ebben a létesítményben kezdhetik meg.